La Vanguardia (Català-1ª edició)

Isco i Coutinho, tribulacio­ns paral·leles

- Santiago Segurola No valen per al terme mitjà ni per passar inadvertit­s; no troben refugi

Isco i Coutinho, dos jugadors que es presumien integrals per al futur del Reial Madrid i Barça, passen un període crític. Estan sota sospita i ho saben. Són futboliste­s rellevants pel seu prestigi i per la seva manera de jugar, vistosa en els seus millors dies, desesperan­t en les seves pitjors tardes. No valen per al terme mitjà ni per passar inadvertit­s. No troben refugi, per tant. O entusiasme­n el personal o provoquen irritació. Ara fan enfadar més del que és aconsellab­le.

Diu la premsa anglesa que Coutinho va visitar fa algunes setmanes els seus excompanys del Liverpool, líder a la Premier League. El brasiler va ser ídol a Anfield però era clar que el seu destí el conduiria al Barça. Pocs jugadors han estat més perseguits pels serveis tècnics del Barcelona, amb l’enorme suport del periodisme. No se li veien contraindi­cacions a Coutinho. Antiga estrella juvenil, l’únic que podia competir amb el primer Neymar, Coutinho va oblidar les seves primerenqu­es decepcions a l’Inter de Milà per erigir-se en el jugador bandera del Liverpool en l’època post-Suárez i pre-Salah.

Se’l va designar successor d’Iniesta abans i després de l’ardu procés de negociacio­ns amb el Barça, caracterit­zat per l’impacte del traspàs de Neymar al París Saint Germain, 222 milions que van dinamitar el mercat i van convertir Coutinho, un jugador de 70 a 80 milions, en un de 150 milions. Quina part del pes d’aquest dispendi ha afectat el seu rendiment? No se sap però la seva breu trajectòri­a al Barça, un any exacte, ha estat descendent. Aviat es va descobrir que no té les qualitats necessàrie­s per succeir Iniesta. És un davanter que opera a l’esquerra, sense el rigor tàctic, el desplegame­nt físic i el compromís col·lectiu que defineix els veritables migcampist­es.

Tancat a la seva parcel·la de seguretat –un rectangle imaginari al costat esquerre de l’atac del Barça–, Coutinho s’ha empetitit com a jugador, agafat gairebé exclusivam­ent a la jugada que el caracterit­za: diagonal i rematada envoltant. En això pocs jugadors són comparable­s, però no deixa de ser un recurs, que en el cas de Coutinho cada vegada s’entén més com un recurs desesperat. La principal conseqüènc­ia és la saudade que l’envaeix, o que transmet. La seva gestualita­t comença a recordar la del portuguès André Gomes.

Pel que sembla, Coutinho va dir a Liverpool que trobava a faltar els seus vells companys però no és fàcil que Jürgen Klopp, l’entrenador dels reds, senti nostàlgia del jugador brasiler. Els 160 milions que van significar el seu traspàs han servit per fitxar dos jugadors imprescind­ibles: el porter Allison i el central Van Dijk. La irrupció de Salah ha fet la resta. A Coutinho se l’estima a Anfield però ningú no demana que torni. El seu problema al Barça s’agreuja perquè Dembélé, destinat a la discòrdia, l’ha depassat amb claredat. A diferència de l’excés de responsabi­litat que engarrota Coutinho, Dembélé és un descarat que no triga un segon a oblidar els seus errors. És un avantatge substancia­l.

Isco no sembla trist. Està enfadat o indiferent, segons el dia. Excepte a la llotja presidenci­al, Isco era un jugador estimat al Bernabeu. Zidane li va donar espai, Lopetegui li va donar galons en totes les seleccions i la titularita­t al Reial Madrid, però Solari l’ha ubicat al fons de la banqueta. És un futbolista molt particular. Si Coutinho es refugia al seu rectangle de seguretat, Isco escampa el seu barroquism­e per tot el camp. Hauria de coutinhitz­ar-se una mica però li pot la seva naturalesa expansiva i la fascinació pel regateig.

Tot indica que s’acaba el seu temps al Reial Madrid. El club empeny i el jugador no es rebel·la.

 ?? JOSE JORDAN / AFP ?? El madridista Isco Alarcón
JOSE JORDAN / AFP El madridista Isco Alarcón
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain