La Vanguardia (Català-1ª edició)

Hotelers lligats de mans per la norma municipal

Les restriccio­ns reguladore­s mantenen adormida la inversió a Barcelona

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

La inversió hotelera ha posat el fre a Barcelona i no dona senyals que s’hagi d’aixecar a curt termini. El sector ja fa temps que culpa la normativa municipal, que no permet construir nous establimen­ts al centre i limita les renovacion­s (poden obligar a reduir el nombre d’habitacion­s), de no afavorir un creixement que creu necessari perquè la ciutat continuï sent competitiv­a en el mercat turístic global. El Gremi d’Hotels posa el crit al cel. “Per aquest camí no anem bé, les grans companyies internacio­nals ens estan traient de les seves llistes, ja no pensen a venir perquè no poden”, denuncia el seu president, Jordi Clos, que alerta del risc que la capital catalana no sigui capaç d’atreure cites mundials del nivell del Mobile World Congress i fins i tot més grans. “Si continuem amb la planta actual –adverteix el també president de Derby Hotels Collection–, no podrem respondre adequadame­nt a aquest repte”.

L’endormisca­ment de la inversió preocupa el sector. L’última dada l’han donat aquesta mateixa setmana els analistes de Colliers Internatio­nal –vegeu La Vanguardia de divendres–, que xifren la caiguda del 2018 respecte del 2017 en un 45%. I, en paral·lel, el conjunt d’Espanya ha batut rècords històrics, tot i que en gran manera ha sigut gràcies a unes quantes transaccio­ns de gran volum, com les opes de Minor sobre NH i de Blackstone sobre Hispania.

“És clar que la moratòria municipal ha fet apujar el preu dels hotels de Barcelona; ara els actius valen molt més perquè no es poden obrir nous establimen­ts”, recorda Albert Grau, soci fundador de la consultora Magma HC. I això passa mentre “el negoci hoteler, l’explotació, està caient lleugerame­nt” (vegeu la informació del requadre). Davant aquesta situació, aquest expert assenyala que “l’inversor s’ho pensa molt abans de comprar perquè les rendibilit­ats són baixes, de tan sol el 2,5%, el 3% o el 3,5%”. A més, cal tenir en compte “les incògnites polítiques, que fan por sobretot al capital estranger, no tant als family office locals”. Tot i que, recorda, “els preus alts són un fre per a tothom”.

Ja sigui per impuls propi i potser també aprofitant l’aturada barcelonin­a, altres destinacio­ns estan creixent molt, Madrid en primer lloc; però també Sevilla, Màlaga, València o Bilbao, recorda Jordi Ferrer, conseller delegat de Grupo Inversor Hesperia. Malgrat tot –afegeix–, en els últims temps s’han tancat a Barcelona algunes operacions destacades –per sumes molt elevades, de fins a 800.000 euros per habitació– i l’interès per la ciutat continua sent molt alt. “Hem rebut moltes ofertes per alguns dels nostres hotels (entre les quals per l’icònic Hesperia Tower, a l’Hospitalet, a prop de la Fira), però no els tenim a la venda”, reconeix. La capital catalana, prosseguei­x, “continua sent una de les places més atractives per a la inversió internacio­nal; qualsevol inversor estaria encantat de tenir-hi un hotel però no a qualsevol preu”.

En la mateixa línia, Ramon Borrell, conseller delegat de Selenta Group, considera que hi ha una “situació pràcticame­nt de bloqueig en què no es ven ni es compra ni s’inverteix”. Tot i així, aquest grup acaba de renovar completame­nt l’emblemàtic Sofia de la Diagonal, en què ha invertit 60 milions d’euros. I coincidint amb aquesta intervenci­ó, ha tancat un acord comercial amb Hyatt, un dels grans segells mundials del sector que, després de provar-ho sense èxit, assegura Borrell, “ja havia desistit en l’intent d’entrar a Barcelona”.

“Hem de fer una reflexió no tant sobre si s’han d’obrir nous hotels o no, sinó sobre quin model turístic volem per a Barcelona”, conclou Manel Casals, secretari general del Gremi d’Hotels. “Necessitem seguretat jurídica, un marc regulatori estable que permeti invertir, i unes normes que no posin tants límits i deixin renovar els establimen­ts per tenir un turisme de qualitat”.

La moratòria de nous establimen­ts i els límits a la renovació frenen el mercat, lamenta el sector

 ?? MONTSE GIRALT ?? Uns hostes a la cafeteria d’un hotel del centre de la capital catalana
MONTSE GIRALT Uns hostes a la cafeteria d’un hotel del centre de la capital catalana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain