La Vanguardia (Català-1ª edició)

“Aquesta revolució porta més feina”

- LALO AGUSTINA Barcelona

Totes les revolucion­s que hi ha hagut en la història han acabat suposant més feina i estic convençut que aquesta vegada no serà diferent perquè la robotitzac­ió no és contrària a la feina”. S’ha d’escoltar Marc Gómez Ferret (Barcelona, 1969) quan parla d’aquestes coses, ja que és una autoritat indiscutib­le per la seva formació, la seva posició com a conseller delegat del conglomera­t suís Asea Brown Boveri (ABB) a Espanya i la seva vasta experiènci­a en tot allò relacionat amb aquests processos.

“Vivim un moment únic i apassionan­t en què s’estan duent a terme simultània­ment la quarta revolució industrial i la revolució energètica, i ABB és al centre de tota aquesta transforma­ció”, diu, apassionat. Gómez, enginyer industrial, és el que els americans anomenen un one company man: va sortir de les aules de la UPC a començamen­ts dels anys noranta i, des de llavors, fa gairebé 34 anys que és a ABB.

No ha tingut temps d’avorrirse. Va entrar a baix de tot, com a enginyer de camp. “Tot just entrar, em van enviar a l’hortofruct­ícola Nufri, a arreglar una màquina que s’havia espatllat. I et trobes allà el problema tècnic i el client renegant.. Aprens el que és la solitud, veus els errors propis i aliens i que no és el mateix dissenyar que executar”, explica. Després, amb els anys, Gómez perdria qualsevol por i passaria per totes les àrees de l’empresa: responsabl­e de projecte, product

manager, cap del departamen­t de motors i, ja el 2010, director de la divisió de robòtica, motors i accionamen­ts a Espanya i Portugal.

Sempre s’ha considerat “un mal enginyer” però ha sabut gestionar. Els qui el coneixen destaquen la seva capacitat d’escoltar, fer equip i motivar per aconseguir els objectius. Això, i la seva disponibil­itat per adaptar-se al canvi, va convertir la seva vida de directiu en un viatge continu. ABB, amb 135.000 treballado­rs i activitat a pràcticame­nt tot el món, li ha anat atorgant més responsabi­litats amb el pas dels anys. El 2013 el van posar al capdavant de tot el negoci de motors a la regió de la Mediterràn­ia i gerent de la filial italiana; el 2015, responsabl­e mundial del negoci solar; i fa un any, conseller delegat a ABB Espanya i president de la firma a Portugal.

“Tots aquests canvis, inclosos els cinc anys a Milà, els vaig viure amb la meva família com una aventura: van suposar un esforç enorme per a tothom, però van constituir una gran experiènci­a personal”, assegura. Allà va topar, de nou, amb la solitud dels primers anys. “L’expatriat es pot sentir molt sol. Això et porta a apreciar més els qui estan al teu costat”. En l’última etapa com a cap global del negoci solar va fer diverses vegades la volta al món. Ara, a la Xina; la setmana vinent, als Estats Units; la següent, a l’Índia o el Japó... Un d’aquells anys, recorda, va comptabili­tzar –no se sap si en un Excel– 193 dies viatjant.

A començamen­ts del 2018 va fer un pas que, aparentmen­t, podia significar una mica més de calma en la seva vida personal i profession­al quan es va fer càrrec d’ABB Espanya. Tot i això, com era d’esperar, Gómez continua revolucion­at per l’entorn entre robots, projectes, clients, l’exigència de la matriu i la digitalitz­ació, present en tots els processos. “M’han demanat que ABB creixi molt per sobre del mercat i que assoleixi els 1.000 milions de facturació en 18 mesos”. Això suposa un 20% més.

A Gómez li agrada parlar de reptes i oportunita­ts. Per al país i per als joves. Per això, lamenta que ABB tingui 60 posicions sense cobrir a Espanya perquè no troba els candidats adequats. I es mostra tranquil davant la venda de la divisió d’enginyeria energètica a Hitachi, que a Espanya suposarà la sortida d’uns 800 treballado­rs. “Encara que de vegades sembli que el paradigma és el desordre i que el mercat és molt salvatge, un no s’ha d’espantar. La velocitat de canvi és molt alta però tot és qüestió d’actitud: aquí no hi ha murs per a ningú”.

“La velocitat del canvi és molt alta però tot és qüestió d’actitud: aquí no hi ha murs per a ningú”

 ?? DANI DUCH ?? Marc Gómez Ferret, conseller delegat d’ABB a Espanya, al terrat de la seu de la companyia a Madrid
DANI DUCH Marc Gómez Ferret, conseller delegat d’ABB a Espanya, al terrat de la seu de la companyia a Madrid

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain