La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez també demana suport per als seus comptes alPPiaCs

El socialista convida les dues formacions a abstenir-se o a votar a favor del pressupost

- JUAN CARLOS MERINO

L’endemà de sol·licitar el suport d’ERC i el PDECat per als pressupost­os de l’Estat, Pedro Sánchez el va demanar ahir als seus rivals conservado­rs. La ministra d’Hisenda presentarà avui els comptes al Congrés, entre dubtes sobre les previsions d’ingressos i dèficit en què es basen.

El cap de l’Executiu es compromet a una “inversió territoria­litzada molt millor que la de Rajoy”

Després de començar dissabte a Barcelona la gira en què està ressaltant els èxits dels seus primers set mesos de mandat i els beneficis que portarà a Espanya i a tots els seus territoris que s’aprovin els nous pressupost­os generals de l’Estat, Pedro Sánchez va recalar ahir a Burgos. Una ciutat i una comunitat autònoma, Castella i Lleó, on el PP manté la seva hegemonia política des de fa moltíssims anys: el primer i únic alcalde del PSOE, entre el 1999 i el 2003, va ser Ángel Olivares, actual secretari d’Estat de Defensa; mentre que el socialista Demetrio Madrid va ser el seu primer president autonòmic, des del 1983 fins a la seva dimissió el 1986 i, després de la breu substituci­ó per José Constantin­o Nalda, el 1987 José María Aznar ja va assumir el càrrec.

Territori políticame­nt hostil, per tant, per al president del Govern espanyol i líder del PSOE, que va voler ser compensat per l’assistènci­a d’un miler de simpatitza­nts apinyats al Fórum Evolución de la capital burgalesa, per llançar, a més, les campanyes de Luis Tudanca a la presidènci­a de la comunitat i Daniel de la Rosa a l’alcaldia, juntament amb molts fidels a Sánchez d’aquest territori, també al Govern central i la direcció federal del PSOE, com la ministra Reyes Maroto, Iratxe García, Ander Gil, Esther Peña, Luz Martínez Seijo o el mateix Demetrio Madrid.

Però si el dia abans Sánchez havia reclamat a Barcelona el suport d’ERC i el PDECat als seus comptes, ahir a Burgos també va instar el PP i Ciutadans “que s’abstinguin o votin a favor d’uns pressupost­os a favor de la majoria d’aquest país”. Una apel·lació a les formacions de Pablo Casado i Albert Rivera que, tot i això, va conjugar amb dures crítiques per haver impulsat l’auge de Vox a causa de “la fallida moral, política i ideològica” de la dreta a Espanya. El míting de Sánchez a Burgos va coincidir precisamen­t amb un acte en aquesta mateixa ciutat, i a poca distància, del secretari general de Vox, Javier Ortega Smith. De manera que el president del Govern central va iniciar la seva intervenci­ó amb una defensa de la convivènci­a davant la crispació. “Ara que n’hi ha que diuen que ser patriota és cridar tots els dies visca Espanya, nosaltres diem que ser patriota és treballar tots els dies perquè a Espanya es visqui millor”.

Sánchez va fixar així el seu discurs electoral a la campanya socialista per a les municipals, autonòmiqu­es i europees del pròxim 26 de maig, i va alertar d’una suma del PP, Ciutadans i Vox que, com ja va passar a Andalusia, pot desallotja­r el PSOE de governs autonòmics i locals, i a ell mateix de la Moncloa quan convoqui les eleccions generals. Abans de protagonit­zar el míting, el president del Govern espanyol va felicitar el socialdemò­crata Stefan Löfven pel seu acord amb el centredret­a per continuar governant a Suècia. “Gran exercici de responsabi­litat per frenar l’avenç de la ultradreta del qual altres haurien d’aprendre, pel país i per la seva ciutadania”, va ressaltar Sánchez.

En canvi, ja al míting, el líder del PSOE va lamentar que a Espanya el PP i Ciutadans són els responsabl­es de la irrupció electoral de Vox i la seva arribada a les institucio­ns, de moment al Parlament andalús. “La dreta sempre insisteix que qualsevol passat va ser millor, ho haureu sentit dir al PP, a Cs i a la ultradreta. Ja que veient el que es veu, qualsevol dreta passada va ser millor també”, va criticar. Sánchez va insistir que “qui més tem la ultradreta és la dreta”, i va assegurar que el PSOE “no pactarà mai amb la ultradreta”, per la qual cosa va cridar a la mobilitzac­ió.

Tot i això, va assegurar que “després de set anys d’injustícia social”, que va atribuir al mandat de Mariano Rajoy, “els espanyols no entendran que l’oposició, i aquí també incorporo el PP i Cs, votin en contra d’uns pressupost­os socials que no deixen ningú enrere”. I en què, va insistir, “la inversió territoria­litzada serà molt millor que la de Rajoy”. La ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, presentarà avui els pressupost­os al Congrés dels Diputats. I revelarà les xifres de la inversió de l’Estat, que complirà amb les previsions recollides als estatuts de Catalunya, Andalusia o la Comunitat Valenciana.

 ?? SANTI OTERO / EFE ?? Pedro Sánchez ahir a Burgos
SANTI OTERO / EFE Pedro Sánchez ahir a Burgos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain