La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump va fer amagar el contingut de les entreviste­s amb Putin

Va requisar notes als intèrprets i va exigir silenci als funcionari­s

- FRANCESC PEIRÓN Nova York. Correspons­al

Quan els presidents Donald Trump i Vladímir Putin es reuneixen, de què parlen?

La qüestió ha cobrat importànci­a aquest cap de setmana, en un nou capítol en la intriga de la trama russa –espies, negocis, hackers, sexe, mentides– que suposadame­nt va ajudar el showman de la telerealit­at a guanyar les eleccions del 8-N del 2016.

“M’agradaria donar els detalls. No em preocupa, no estic guardant res en secret”, va replicar Trump en una entrevista telefònica que li va fer dissabte a la nit Jeanine Pirro a la cadena Fox. “No hi ha res que em preocupi menys”, va insistir.

Però no hi va haver resposta al rovell de l’ou de la qüestió. De què parlen?

La declaració de Trump va tenir lloc poc després que The Washington Post avancés en l’edició digital un dels temes de portada del diari d’ahir. “Funcionari­s a la foscor sobre les converses amb Putin”, va titular. Segons aquesta versió, Trump ha fet grans esforços per ocultar el contingut de la xerrada amb el seu homòleg de Moscou i un dels enemics més grans de la Casa Blanca.

Així ho va explicar aquest article 24 hores després que The

New York Times avancés que l’FBI va investigar Trump per la seva possible col·laboració amb Rússia contra el seu propi país.

Si, com molta gent opina, el president s’ha enrocat en la seva petició de diners per al mur i persevera en el tancament parcial del govern –es compleixen 23 dies, amb una opinió ciutadana que el culpa a ell– a fi de desviar l’atenció de la investigac­ió del fiscal especial Robert Mueller en el Russiagate, aquests últims dies el tret li ha sortit al revés.

El Post va assegurar que almenys un cop va aconseguir les notes dels traductors i va manar als intèrprets que no compartiss­in res vinculat del que havien sentit amb altres membres de la seva mateixa administra­ció. Ho va ordenar després de la trobada amb Putin el 2017 a Hamburg (Alemanya), on també va assistir Rex Tillerson, llavors secretari d’Estat. Els agents dels Estats Units van tenir coneixemen­t de l’acció del president quan un conseller de la Casa Blanca i un alt càrrec del Departamen­t d’Estat van recollir informació dels traductors que anava més allà de la nota de la reunió a què va assistir Tillerson.

Les restriccio­ns imposades per Trump formen part d’un patró ampli del president per protegir i cuirassar les seves comunicaci­ons amb Putin de l’escrutini i prevenir fins i tot els seus alts funcionari­s d’un coneixemen­t total del que ell aborda amb l’adversari. Com a resultat, les fonts internes van subratllar que no tenen un registre detallat o de documents classifica­ts dels cara a cara de Trump i el mandatari rus en cinc localitzac­ions aquests dos anys.

Una buit d’aquesta mena resulta inusual en qualsevol presidènci­a, i encara més si es tracta de Rússia, un país que, com van concloure les agències d’intel·ligència dels Estats Units, va dur a terme una campanya sense precedents per interferir en les eleccions dels EUA.

Els funcionari­s han hagut de confiar en el rastreig que fan els serveis d’intel·ligència respecte a les reaccions al Kremlin. Però són reticents a cridar l’atenció sobre aquests informes perquè habitualme­nt incorporen comentaris despectius del president i els seus assessors, especialme­nt del seu gendre, Jared Kushner. “El

feedback no sol ser positiu”, van destacar.

Aquestes revelacion­s apareixen quan Mueller està a la fase final de les seves indagacion­s per la presumpta col·laboració entre els russos i els responsabl­es de la campanya de Trump. Aquestes noves informacio­ns no fan més que aprofundir en la poca informació que es té dels contactes amb Putin d’ençà que va aconseguir la presidènci­a.

“Tinc trobades amb tothom i ningú reclama res. Però amb Putin es plantegen ‘de què han parlat?’ Vam parlar de coses positives; estem batent tothom”, va afirmar Trump a la Fox. Pirro també li va demanar que expliqués si havia treballat per a Rússia. “És el més insultant que m’han preguntat mai. És l’article [el del Times] més insultant que han escrit. Si el llegeixes, no hi ha res”. Tot i això, Trump no va respondre ni sí ni no a la qüestió.

DE QUÈ VAN PARLAR? “No guardo secrets”, va dir a la Fox sobre les trobades amb Putin, però no va aclarir res VA TREBALLAR PER A RÚSSIA? “És el més insultant que m’han preguntat mai”, va dir sense respondre ni sí ni no

 ?? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP ?? Trump i Putin es van veure tots sols a Hèlsinki al juliol i no va transcendi­r res de rellevant de la reunió
PABLO MARTINEZ MONSIVAIS / AP Trump i Putin es van veure tots sols a Hèlsinki al juliol i no va transcendi­r res de rellevant de la reunió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain