La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TS evitarà fotos dels processats de l’1-O emmanillat­s

El tribunal prepara la vista amb especial atenció a la dignitat dels processats

- Jordi Juan

En vigílies de l’inici del judici oral de l’1-O, el Tribunal Suprem extrema el zel per garantir la dignitat dels processats i evitar qualsevol tracte que es pugui considerar vexatori, com podria ser exposar-los emmanillat­s.

El Tribunal Suprem (TS) està preparant l’inici de la vista pel cas 1-O amb un especial interès que es percebi des del primer moment que s’actua amb ple respecte a la dignitat dels processats. L’objectiu és garantir els seus drets i no donar peu a cap polèmica sobre el tracte que reben. El Suprem evitarà, per exemple, que els acusats apareguin emmanillat­s al llarg del judici oral.

El propòsit de l’Alt Tribunal és evitar situacions com les que es van produir quan els líders independen­tistes van ser empresonat­s per decisió de l’Audiència Nacional, a l’inici del procés, la tardor del 2017, i van ser conduïts a la presó de manera que va motivar la protesta de les defenses. Entre les queixes formulades llavors es va dir que havien estat portats als vehicles que van efectuar el trasllat amb les mans emmanillad­es a l’esquena, xocant contra el respatller dels seients, i en algun cas entre comentaris irònics o vexatoris.

El Suprem no vol que cap d’aquestes circumstàn­cies pugui repetir-se ara. Els magistrats són molt conscients que en sectors socials més o menys amplis, en especial a Catalunya, hi ha una imatge negativa de la justícia, propiciada entre altres factors per les decisions que al llarg de l’últim any han anat adoptant diferents instàncies judicials europees, que no han accedit a les pretension­s del mateix Suprem. Per exemple, per admetre l’euroordre de lliurament de l’expresiden­t Carles Puigdemont i altres membres del seu antic Govern.

Aquests antecedent­s i la certesa que el cas 1-O acabarà davant el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) han portat el Suprem a extremar les cauteles i garanties dels processats en diferents fases del procés. En cercles de l’Alt Tribunal s’ha subratllat que en ocasions aquesta precaució s’ha pogut traduir en més lentitud en el mateix procedimen­t, en perjudici del dret dels acusats a un procés sense dilacions.

En tot cas, el procés ja ha arribat ara a la seva fase decisiva, la del juguin dici oral, i l’objectiu del Suprem és que discorri sense incidèncie­s, en vista de l’opinió pública, i de manera que s’observin amb rigor els drets i garanties de les parts. D’aquí ve, en gran manera, la decisió que les sessions se celebraran tres dies a la setmana, perquè es pugui avançar sense pausa, però sense pressa, parafrasej­ant l’expressió habitual. El Suprem vol que advocats i familiars tinguin, per exemple, prou temps per anar i tornar de Barcelona els caps de setmana que vulguin.

Durant la fase d’instrucció, abans del trasllat dels presos a presons catalanes el juliol passat, van ser continuade­s les queixes per la minva de drets que suposava la dificultat d’un contacte més o menys freqüent dels lletrats amb els seus defensats per preparar interrogat­oris i diligèncie­s. La tornada dels acusats a presons de Madrid ja ha estat sol·licitada pel president de la Sala d’Enjudiciam­ent, Manuel Marchena, i haurà de ser efectiva des del proper dia 28. El que es pretén és que durant la vista els advocats i els seus respectius defensats tinguin el temps i les condicions necessàrie­s per preparar les seves estratègie­s.

A la carta que el Suprem ha remès a Interior perquè els presos si- traslladat­s l’última setmana de gener s’hi fa constar que no s’ha volgut aplicar literalmen­t l’article 644 de la llei d’Enjudiciam­ent Criminal, que disposa que els acusats seran conduïts a la ciutat on es fa el judici amb “una antelació mínima de trenta dies”. El motiu va ser que les “exigències temporals” no han d’actuar “en detriment de la seguretat que ha de presidir el trasllat dels presos, del seu dret que aquest trasllat es verifiqui en condicions que respectin la seva dignitat i del dret de tot acusat a un procés sense dilacions indegudes”.

L’esforç organitzat­iu ha fet que al Suprem es prenguin mesures per garantir determinat­s extrems, com per exemple que processats i testimonis no puguin estar en un mateix espai ni creuar-se. I pel que fa a la logística, s’han organitzat les coses de manera que els magistrats no hagin d’abandonar al migdia la seu de l’Alt Tribunal. Dinaran allà, perquè no tinguin necessitat de sortir al carrer durant la interrupci­ó de migdia. La idea és evitar una excessiva exposició mediàtica.

Encara no s’han tancat diversos aspectes de seguretat. Per exemple, si els presos també es quedaran o no al Suprem al migdia, entre les sessions de matí i tarda. El més probable és que al final de cada sessió siguin conduïts a l’Audiència Nacional, perquè al Suprem no hi ha unes dependènci­es específiqu­es previstes per a detinguts ni calabossos. El trasllat també es faria evitant sempre qualsevol exposició que pogués resultar incompatib­le amb el dret a la dignitat personal.

En un mot, no es tornaran a repetir imatges com les que es van veure en la conducció de l’exsecretar­i de Presidènci­a de la Generalita­t Lluís Prenafeta i l’exconselle­r Macià Alavedra –que va morir l’any passat– descendint del furgó que els conduïa a l’Audiència, després de ser detinguts per la seva implicació en el cas Pretòria, una escena en la qual tots dos apareixien recollint les seves pertinence­s en una gran bossa d’escombrari­es, mentre s’aguantaven els pantalons –privats de cinturons o tirants– perquè no els caiguessin davant la seu judicial, al mig del carrer.

El propòsit és que no es repeteixin situacions com les que van suscitar queixes pel trasllat a la presó el 2017

 ?? BALLESTERO­S / EFE / ARXIU ?? El magistrat Manuel Marchena en la vista prèvia del judici de l’1-O el 18 de desembre
BALLESTERO­S / EFE / ARXIU El magistrat Manuel Marchena en la vista prèvia del judici de l’1-O el 18 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain