La Vanguardia (Català-1ª edició)

Patrulles nocturnes.

Els habitants de la urbanitzac­ió Can Massuet, a la localitat del Maresme, organitzen grups de vigilància nocturna

- FEDE CEDÓ

Els robatoris a la urbanitzac­ió Can Massuet de Dosrius, una de les més poblades, van empènyer els veïns a organitzar patrulles de vigilància nocturna fa un mes. Des d’aleshores no s’han registrat més delictes.

Fastigueja­ts pels assalts, per la falta de vigilància i per promeses polítiques buides, els veïns de Can Massuet, nucli urbà de la petita població de Dosrius, al Maresme, s’han organitzat en patrulles nocturnes amb vehicles que recorren una de les urbanitzac­ions amb més extensió del territori català, on viuen 2.500 persones. D’ençà que els veïns surten a vigilar no hi ha hagut cap robatori.

“És irritant trucar a la policia i que no ens atenguin ni la trucada”, critica Mireia Manrique, una de les patrullere­s.“Ens han robat a les cinc de la tarda i han hagut de venir els Mossos des de Mataró perquè aquí no tenim efectius”. I el pitjor, apunten, “és que no ens agafen ni el telèfon”.

Des de l’octubre només a la urbanitzac­ió s’han presentat 21 denúncies per robatoris amb força. Aquesta xifra es triplica si se sumen els que han quedat en un intent o els que s’han frustrat gràcies a les mesures de seguretat. En poc més d’un mes, des que es van posar en marxa les patrulles, no hi ha hagut cap robatori. Si tenen sort, cap a les set del vespre “els Mossos envien l’helicòpter amb càmera tèrmica” per detectar moviments pel bosc.

Segons els representa­nts veïnals, el govern de Dosrius –que presideix el republicà Marc Bosch– “s’oposa a les patrulles i ens amenaça dient que són il·legals”. A part d’organitzar la vigilància, els veïns es manifesten cada cap de setmana. A aquestes protestes ja s’hi han unit altres barris, com ara la urbanitzac­ió Can Canyamars, on resideixen 1.200 persones. “Exigim una solució que consisteix a incrementa­r els efectius policials”. Als veïns els indigna especialme­nt que el govern municipal “ens ignori malgrat haver presentat 1.200 signatures”.

Les patrulles veïnals a Dosrius van començar amb 14 voluntaris i ara ja són 54 les persones que alternen en rondes de dues hores. Organitzad­es per quadrants i horaris,“sempre hi ha diversos vehicles recorrent la urbanitzac­ió quan es comença a fer fosc”. Si es detecta alguna cosa inusual, com ara un vehicle sospitós, “enviem la matrícula a un amic policia d’un altre poble que ens confirma si és veí”. En cas contrari activen totes les alarmes i “al cap d’un moment poden reunir desenes de patrullers al carrer”.

Es comuniquen a través d’un grup de WhatsApp pel qual difonen tota la informació, des dels vehicles a la detecció de persones sospitoses. Una prova de l’efectivita­t del sistema va ser una espectacul­ar detenció de diversos lladres que va tenir lloc quan els patrullers van envoltar una finca que estava sent assaltada i van donar l’avís als Mossos d’Esquadra.

Les patrulles són fàcilment perceptibl­es perquè els vehicles porten un distintiu imantat al capó i els ocupants van armats amb llanternes i potents focus per il·luminar els voltants. “Els Mossos ens aconsellen que no baixem del cotxe ni ens enfrontem als sospitosos”, que solen ser delinqüent­s coneguts com “lladres emboscats” perquè vigilen el moviment de les víctimes des del bosc.

Als habitatges dels patrullers hi ha rètols que adverteixe­n: “Alerta, veïns organitzat­s amb avís directe a la policia”. És més: plantegen la vigilància com una eina de cohesió social. “Fins i tot acompanyem noies a casa si les trobem soles pel carrer”.

Els veïns van començar amb 14 voluntaris i ara ja n’hi ha 54 que alternen en rondes de dues hores

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ??
LLIBERT TEIXIDÓ
 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Dues veïnes, la Mireia i la Verònica, durant una patrulla veïnal a Can Massuet de Dosrius
LLIBERT TEIXIDÓ Dues veïnes, la Mireia i la Verònica, durant una patrulla veïnal a Can Massuet de Dosrius

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain