La Vanguardia (Català-1ª edició)

Cesare Battisti

La bona relació entre Bolsonaro i Salvini propicia la captura

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

TERRORISTA ITALIÀ

Battisti (64), exmembre d’una branca de les Brigades Roges i acusat a Itàlia de quatre assassinat­s, va ser detingut a Bolívia. Feia anys que estava refugiat al Brasil, però el canvi de president al país el va obligar a fugir.

L’esmunyedís Cesare Battisti tornarà finalment a Itàlia. Després d’una fuga de 37 anys, l’exmilitant italià d’extrema esquerra va ser detingut dissabte a Bolívia i aviat serà extradit al seu país, per a l’alegria del ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, que va celebrar la notícia com una victòria. “El meu primer pensament avui va als familiars de les víctimes d’aquest assassí, que durant massa temps ha gaudit d’una vida que covardamen­t va prendre a d’altres, aviciat per les esquerres de mig món. Se li ha acabat la bona vida”, va escriure el líder de la Lliga a les seves xarxes socials.

Battisti, de 64 anys, feia pudor d’alcohol quan un equip de la Interpol amb agents bolivians i italians el van trobar dissabte a la nit en un carrer de la ciutat oriental de Santa Cruz, amb només deu pesos bolivians a la butxaca i sense que oposés resistènci­a. Estava en crida i cerca d’ençà que al desembre un jutge del Tribunal Suprem brasiler va ordenar el seu arrest cautelar per extradir-lo a Itàlia, un país que no trepitja des de l’octubre del 1981. Havia entrat a Bolívia amb una documentac­ió falsa.

L’exmembre dels Proletaris Armats pel Comunisme (PAC), un braç de les Brigades Roges, està condemnat a cadena perpètua des de fa dècades per quatre homicidis entre el 1977 i el 1979, que ell nega. Durant tot aquest temps ha aconseguit eludir les autoritats italianes gràcies a les complicita­ts polítiques als països on s’ha escapat.

Quan es va escapar de la presó de Frosinone i va fugir a França, passant per Mèxic, Battisti va aconseguir el suport del socialista francès François Mitterrand, que no va permetre que extradissi­n cap militant d’extrema esquerra que renunciés a la lluita armada. L’estratègia dels seus advocats sempre ha estat que el seu cas s’havia de considerar com a polític, atesa la situació a Itàlia durant els anys de plom del terrorisme, un fosc període amb tèrboles complicita­ts entre membres dels serveis secrets italians i l’espionatge estranger. Per això es presentava com una víctima i al·legava que la seva vida corria perill si tornava a Itàlia.

Amb el permís de Mitterrand va viure gairebé quinze anys a França, on mentrestan­t exercia de porter per arribar a final de mes i es va convertir en un exitós escriptor de novel·la negra, publicat per la casa editorial Gallimard. Va aconseguir el suport d’intel·lectuals de la talla del filòsof Bernard-Henri Levy.

Quan finalment el 2004 París es va mostrar obert a tornar-lo, amb Jacques Chirac, Battisti es va escapar al Brasil. Després de tres anys de clandestin­itat va ser detingut a Rio de Janeiro el 2007 i va ser empresonat, i fins i tot va arribar a començar una vaga de fam perquè preferia “morir al Brasil que tornar a Itàlia”. El 2009 el Tribunal Suprem del Brasil va autoritzar la seva extradició, però Lula da Silva es va negar a permetre-la. El 2011 va ser alliberat i va obtenir un permís de residència permanent al Brasil. Es va instal·lar a Cananeia, un port al sud-est del país, on continuava escrivint. Es va casar amb una dona brasilera i va tenir una filla.

Però els vents polítics han canviat, també a Amèrica Llatina, i Salvini ha trobat en el nou president Jair Bolsonaro un amic i aliat. El seu propi fill li va presentar Battisti com un “petit regal” del Brasil. L’exmilitant d’esquerres ha estat una peça clau en l’acostament entre Salvini i l’anticomuni­sta Bolsonaro, a qui l’italià va demanar la seva col·laboració. “Gràcies de tot cor al president Jair Bolsonaro i al nou Govern brasiler pel mutu clima polític que, amb un escenari internacio­nal positiu en què Itàlia torna a ser protagonis­ta, han permès aquest èxit esperat des de fa anys”, va agrair ahir Matteo Salvini.

Aquesta vegada Battisti serà extradit immediatam­ent, com va dir el primer ministre italià, Giuseppe Conte, després d’enviar un avió que el portarà de tornada a Roma. Tant el president de la República, Sergio Mattarella, com els anteriors primers ministres, Paolo Gentiloni i Matteo Renzi, han aplaudit una notícia per la qual Itàlia ha esperat gairebé quaranta anys.

Protegit primer per Mitterrand a França i després per Lula al Brasil, Bolsonaro posa fi a 37 anys de fuga

 ??  ??
 ?? HANDOUT / EFE ?? Foto de Cesare Battisti difosa per la policia boliviana després que fos detingut a Santa Cruz
HANDOUT / EFE Foto de Cesare Battisti difosa per la policia boliviana després que fos detingut a Santa Cruz

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain