La Vanguardia (Català-1ª edició)

Jörg Meuthen

La líder ultradreta­na francesa demana al president que dissolgui el Parlament

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

LÍDER DE L’AFD ALEMANYA

El partit d’extrema dreta Alternativ­a per a Alemanya (AfD), que codirigeix l’eurodiputa­t Meuthen, ha decidit que en les pròximes eleccions europees plantejarà la sortida d’Alemanya de la UE si no es fa una reforma a fons.

Marine Le Pen sent que el vent bufa a favor seu. La líder del Reagrupame­nt Nacional (RN, ex-Front Nacional), envalentid­a per la pujada de l’extrema dreta al món, vol convertir les eleccions europees del 26 de maig en un plebiscit sobre el president Emmanuel Macron, a qui acusa de ser “el primer responsabl­e” de “la sana revolta” de les armilles grogues.

En un acte a París ahir a la tarda Le Pen va presentar els candidats del seu partit a l’Eurocambra, encapçalat­s per Jordan Bardella, un jove conseller regional de només 23 anys. A la llista s’hi han incorporat dos exmembres d’Els Republican­s (dreta). Un d’ells és l’exministre de Transports Thierry Mariani. Tot i que és una figura marginal, va permetre a Le Pen vantar-se del fet que el RN ja comença a ser l’agregador més gran de la França conservado­ra, “la gran aliança dels patriotes francesos”.

Els atacs a Macron van ser continus i demolidors. Le Pen va dir del president que era “incompeten­t”, causant de “confusió” i d’un “desordre” pròxim al caos. Li va retreure que no es comporti com el cap d’Estat que hauria de ser, “sinó com l’home d’un clan”. “No hi ha dues Frances, sinó una França contra l’oligarquia”, va dir, i va donar per descomptat que el president Macron és un instrument d’aquesta oligarquia.

El llenguatge i els arguments de Le Pen van estar en plena sintonia amb els que solen fer sevir els armilles grogues. La líder ultradreta­na pren idees prestades i, alhora, les subministr­a. A parer seu la crisi és “un procés gairebé revolucion­ari”, i va semblar que se’n congratula­va.

En aquestes circumstàn­cies la presidenta del RN –que va aconseguir una tercera part dels vots a la segona volta de les presidenci­als, davant les dues terceres parts de Macron– va demanar al llogater de l’Elisi que dissolgui les cambres per tornar a votar. El va advertir que, si no ho fa, “l’arbitratge democràtic haurà de venir de les eleccions europees del 26 de maig”, en què –va insistir– “es tractarà de batre Macron”.

Els aplaudimen­ts més grans per a Le Pen van arribar quan va abordar, en un to nacionalis­ta i identitari marca de la casa, el tema de la immigració. “Som nosaltres que decidim qui entra a casa nostra, qui es queda i, si cal, qui és convidat a anar-se’n”, va afirmar. El públic va començar a cridar aquesta consigna: “On est chez nous!” (Som a casa nostra).

La dirigent de l’extrema dreta va arremetre contra “l’espoli fiscal”, contra la globalitza­ció i contra la concepció de l’actual Unió Europea, culpable, segons ella, de molts dels problemes que afligeixen França. La recepta de Le Pen consisteix a desmuntar l’estructura actual i substituir-la per una “aliança europea de nacions” en què aquestes últimes sempre tinguin l’última paraula.

És el contrari de la idea federalist­a, de més integració i supranacio­nalitat, un principi que anima el projecte des que va començar.

Le Pen té bones raons per ser optimista, segons els sondejos. El 2014 el seu partit ja va ser el guanyador a França en els comicis europeus. Aquesta vegada s’enfronta a un president molt debilitat i contestat. Segons ella hi ha una sensació de “final de regne”. Durant el discurs Le Pen va parlar del dinamisme de les seves idees a Europa. Va citar l’italià Salvini i el cas austríac. Vox no va aparèixer. Qui sí que va esmentar el partit espanyol va ser Bardella, en una entrevista a Le Parisien. El candidat va destacar la forta pujada de Vox i va concloure: “Avui qui està totalment aïllat a l’escena europea és Macron”.

El públic aplaudeix les paraules de Le Pen contra la immigració i crida: “Som a casa nostra!”

 ??  ??
 ?? JACQUES DEMARTHON / AFP ?? Marine Le Pen rebent l’aplaudimen­t dels seus partidaris ahir a París
JACQUES DEMARTHON / AFP Marine Le Pen rebent l’aplaudimen­t dels seus partidaris ahir a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain