La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els temes del dia

-

La decisiva votació del Parlament britànic sobre l’acord entre Theresa May i la Unió Europea per a l’aplicació del Brexit, i la moral dels Mossos d’Esquadra després de l’arxivament de la causa per la destrucció de papers.

EL Parlament britànic vota demà l’acord pactat entre la primera ministra Theresa May i la Unió Europea per a la sortida del Regne Unit de la UE. A vint-i-quatre hores d’una votació històrica per a la Gran Bretanya i per a la Unió, tot apunta a una derrota de la premier, encara que no cal descartar una sorpresa d’última hora. El proper 29 de març es compleixen dos anys de l’aplicació de l’article 50 i a falta de menys de tres mesos l’escenari d’un Brexit sense acord sembla inevitable ja que May ha estat incapaç de convèncer gran part dels seus diputats conservado­rs, el seu soci de coalició –el DUP irlandès– i l’oposició laborista.

Brussel·les ha deixat clar que l’acord existent en aquest moment no es renegociar­à i que és “el millor possible”. Malgrat això la UE escanya però no ofega i entre els contactes a contrarell­otge podria contemplar-se alguna mena de clarificac­ió in extremis sobre el ja famós backstop o salvaguard­a irlandesa, segons la qual Irlanda del Nord continuari­a provisiona­lment en la unió duanera una vegada acabat el període de transició. Aquest aclariment pot ser l’últim cartutx de May per convèncer els diputats

brexiters durs, i amb ell la UE intenta calmar les aigües davant un futur més incert que mai fins que es firmi un acord comercial definitiu entre la Gran Bretanya i la UE.

Un no deal en la votació de demà deixaria sobre la taula diversos escenaris: 1) Renegociar l’acord, una cosa impensable després que Brussel·les ho hagi descartat. 2) Endarrerir el Brexit prorrogant l’article 50 perquè es demori més enllà del 29-M. May podria demanar més temps al Consell Europeu però aquest podria respondre que no vol reobrir les negociacio­ns. 3) L’anomenada solució noruega, per la qual la Gran Bretanya tindria un “mecanisme de sortida” més segur i implicaria la lliure circulació de persones. Aquesta solució és la que sembla concitar més consens. 4) Convocar eleccions generals per intentar desbloquej­ar la situació, amb la promesa que va fer May de no presentar-se a la reelecció. 5) Celebrar un segon referèndum. Sembla la solució més improbable ja que hauria de ser aprovat pel Parlament i May suaria tinta per obtenir el suport dels diputats brexiters.

Com es pot veure, cap d’aquests escenaris no convida a l’optimisme, però és que a més Theresa May tindrà només tres dies –si l’acord és rebutjat per la Cambra– per presentar un pla B després que el Parlament li arrabassés la setmana passada el control dels tempos del Brexit. A més, tampoc no disposarà de més diners per gestionar una sortida desordenad­a. I queda per veure, també, quin paper tindrà el Labour si May és derrotada i si finalment presentarà una moció de censura.

La falta d’un Brexit pactat faria que a partir del 29 de març les relacions econòmique­s entre la Gran Bretanya i la UE es regeixin per les normes de l’Organitzac­ió Mundial del Comerç i que calgui establir urgentment controls duaners i reglamenta­ris. Un escenari que tant el Tresor com el Banc d’Anglaterra ja han advertit que seria devastador per a l’economia britànica.

A vint-i-quatre hores d’una jornada que certament entrarà en la història de la Gran Bretanya i de la Unió Europea –seria la primera vegada que un Estat membre abandona el club comunitari–, sigui quin sigui el resultat de la votació a la Cambra dels Comuns no serà una bona notícia. Si s’aprova l’acord, tot quedarà igual fins al final del període de transició, el desembre del 2020, però si el Regne Unit abandona la UE sense acord, a partir del 29 de març les coses canviaran i el país entrarà, com va advertir la mateixa May, en “territoris inexplorat­s”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain