La Vanguardia (Català-1ª edició)

Inflació a la russa

Empreses russes recorren a tretes per dissimular pujades de preus

- GONZALO ARAGONÉS

La fortalesa del dòlar, juntament amb la caiguda en el preu del petroli, ha posat en un compromís l’economia russa, una situació que els comerciant­s miren d’esquivar reduint la quantitat de producte ofert en comptes d’apujar els preus, com per exemple venent nou ous al preu de deu.

La manera habitual de comprar ous a Rússia és en paquets de deu. Però la frase tan utilitzada “Doni’m una desena, sisplau!” pot deixar de tenir sentit en poc temps. Després de Cap d’Any, ha aparegut un nou envàs: el paquet de nou ous, amb el qual alguns productors intenten ajustar preus i evitar el descontent­ament de la clientela. La culpa la té el repunt en la inflació que ha patit Rússia el 2018. Tots els productes alimentari­s es van encarir l’any passat a Rússia, però –amb permís del sucre– han estat els ous de gallina els que han patit un augment més alt: un 25,9%!

A les xarxes socials, han començat a aparèixer fotos dels nous envasos i comentaris de tota mena. Uns, irònics, com el de Vladímir Sibil a Twitter: “I fins als ous hem arribat”. Altres, amb resignat enuig, com el d’Antuan Ego: “Moltes persones poden no estar atentes al fet que ara a les caixes hi ha nou ous i no deu. Però del brusc augment de preu se n’adonarien tots”. “L’agost del 2018, el Govern era molt optimista perquè va veure que els dos últims anys havia crescut la producció i el consum. I va decidir augmentar les càrregues sobre el ciutadà i va apujar l’IVA d’un 18% a un 20%. Aquest va ser un dels factors que expliquen la inflació. Però no l’únic”, explica a

La Vanguardia l’economista Vasili Koltatxov, director del Centre d’ Estudis P oli tic o econòmics de l’Institut de la Nova Societat.

“En la segona meitat del 2018 va baixar el preu del petroli. El dòlar es va enfortir i, com a resultat, els preus van ser a l’alça. Això es deu sobretot a que molts productes al consum són importats i que els productors russos utilitzen, d’altra banda, molta maquinària també importada”.

Segons dades de Rosstat, el 2018 va acabar amb un auge d’un 4,7% en els preus dels productes alimentari­s i un 4,3% en total. Encara que l’aparició del cartró de nou ous cridi l’atenció, aquest fenomen –per al qual els mitjans anglosaxon­s van encunyar el terme reduflació– no és una cosa excepciona­l aquí. En el període 2013-2016 (la segona onada a Rússia de la crisi global), les caixes de llet de litre van perdre entre 50 o 100 mil·lilitres i qui solia comprar menjar empaquetat per a la seva mascota va notar de sobte que pesava menys.

Segons Koltashov, “el Govern va fer una ximpleria quan va augmentar l’IVA. Ara hauria d’abaixar impostos perquè part dels pressupost­os vagi a la gent”. L’analista Serguei Baràixkov creu que a curt termini el 2019 els preus tornaran a créixer. Koltashov diu que el factor extern continuarà influint en la inflació russa. “Depèn de la Xina, que a finals d’any va prometre intensific­ar les seves importacio­ns. Això subjectari­a el preu del petroli, amb tendència a l’alça. Però si no ho aconseguei­x, temo que la inflació es dispari fins i tot en la Unió Europea, perquè suposarà la devaluació de moltes divises”, assegura.

Els preus del país van pujar un 4,3% el 2018 i tot sembla indicar que aquest any continuara­n a l’alça

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain