La Vanguardia (Català-1ª edició)

La subtilitat dels gestos

- Màrius Carol

ELS gestos són formes de comunicaci­ó no verbal que permeten enviar un determinat missatge. En qualsevol cas, hi ha gestos tan subtils que no arriben a ser percebuts. Una altra qüestió és que, de vegades, n’esperem de tan potents que tots els gestos de complicita­t ens semblen pocs o insuficien­ts. Els psicòlegs socials recomanen identifica­r correctame­nt els gestos aliens per triomfar en la vida, però per això és imprescind­ible prendre plena consciènci­a de la pròpia gestualita­t i aprendre la manera de gestionar-la amb eficàcia. En tot cas, per interpreta­r-los encertadam­ent cal buscar la congruènci­a amb les paraules i tenir present el context en què tenen lloc.

En la política catalana, el terme més repetit els últims dies és precisamen­t gest. ERC i el PDECat demanen a Pedro Sánchez un gest per poder aprovar els pressupost­os. Però què significa aquest vocable en el moment actual de la vida catalana? Té el mateix significat per a Junqueras que per a Puigdemont, Aragonès o Torra? Pedro Sánchez considera que la millora del finançamen­t o el compliment per primera vegada de l’addicional tercera en els pressupost­os són gestos. La prova d’això és que Pablo Casado ha posat el crit al cel i ha acusat el Govern central de doblegar-se a les demandes independen­tistes. Però els partits que els represente­n consideren que això no és exactament un gest.

Sánchez considera que la seva gestió està farcida de gestos, inclòs el cessament de l’advocat de l’Estat, que es negava a rebaixar de rebel·lió a sedició l’acusació als líders del procés. És possible que l’independen­tisme li demani gestos que el president no està en condicions de concedir, però en l’actitud de l’Executiu hi ha un canvi tan radical respecte al passat que mereixeria més compromís d’ERC i el PDECat. Des de quan aprovar un pressupost que donarà aire al Govern català és una traïció? No fer-ho sí que seria trair el sentit comú. I un gest contrari a la intel·ligència.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain