La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’obsessió amb el mur

- Juan M. Hernández Puértolas

En el moment d’escriure aquestes línies, la paralitzac­ió parcial del Govern federal dels Estats Units sembla que va per llarg i el famós blame game, l’atribució de qui és el culpable de la situació, està funcionant al màxim. Pel president Trump, la negativa del partit de l’oposició a finançar el famós mur a la frontera sud del país és d’una irresponsa­bilitat propera a la temeritat, perquè atribueix a la suposada porositat d’aquesta frontera un seriós problema per a la seguretat nacional. Pel Partit Demòcrata, el president està simplement llançant un envit, per deixar clar des del minut 1 que la Casa Blanca no s’esporuguir­à per la nova situació parlamentà­ria.

A mesura que passen les setmanes i mesos, cada vegada és més clar que el canvi de control a la Cambra de Representa­nts com a resultat de les eleccions del 6 de novembre va suposar una forta clatellada per al Partit Republicà en general i per al president en particular.

És veritat que, després d’implicar-se desmesurad­ament a la campanya, va salvar els mobles al Senat i en alguns governs estatals significat­ius com a Florida o Geòrgia, però el nombre d’escons perduts pels republican­s a la Cambra Baixa va ser el més gran des de les midterm del 1974, després de l’escàndol Watergate i la dimissió del president Nixon.

La majoria demòcrata en aquesta Cambra augura una pluja d’investigac­ions –i les correspone­nts citacions vinculants (subpoenas)– sobre els aspectes més foscos de la trajectòri­a de Trump, incloent les seves encara ocultes declaracio­ns de la renda i amb un potencial especialme­nt nociu quan el fiscal especial Robert Mueller publiqui les seves conclusion­s sobre la presumpta col·laboració d’agents russos amb l’equip de Trump en les eleccions presidenci­als. Que van influir en contra de la candidata demòcrata ja està fora de tot dubte, l’interrogan­t és si hi va haver col·lusió o no.

El nou escenari polític coincideix amb la recent ronda de desercions en l’equip presidenci­al, un fenomen que es va iniciar al cap de poques setmanes de la presa de possessió del magnat novaiorquè­s, però que en els casos dels exgenerals John Kelly (cap de gabinet) i Jim Mattis (secretari de Defensa) revesteixe­n la inquietant derivada de semblar allunyar els últims vestigis de disciplina i seny en l’acció de govern. És cert que sembla que estem davant d’un president, cal recordar l’escalada verbal amb Corea del Nord, més procliu a l’agressivit­at retòrica que a situar forces militars sobre el terreny. Tot i això, les vacil·lacions i canvis sobtats d’actitud en matèria de defensa –Síria, Afganistan, la mateixa Corea del Nord, a qui ara sembla que ignora–, constituei­xen un motiu addicional d’incertesa.

Fins i tot la gran carta de cara a la seva reelecció, la situació de l’economia, sembla que ha perdut part de brillantor, malgrat que les dades d’ocupació i inflació, no tant les del dèficit públic, continuen sent positives. El risc d’atribuir-se el mèrit de l’alça dels mercats era evident per poc que canviés la truita, però no estem precisamen­t davant d’un president sobrat de coherència o sentit institucio­nal; és difícil trobar una instància, sigui el Congrés, la judicatura, els mitjans de comunicaci­ó o la Reserva Federal, amb la qual no s’hagi enfrontat.

En una cosa sí que ha estat completame­nt coherent, en aquella reformulad­a doctrina Monroe que es podria resumir en Amèrica per als americans... Homes i blancs, per molt que el lema oficial sigui “America first” (Amèrica primer). Des del moment que va baixar per les escales mecàniques de la Trump Tower la primavera del 2015 per anunciar la seva candidatur­a a la presidènci­a, el missatge implícit i de vegades descarnada­ment explícit ha estat el mateix: la culpa dels nostres mals i problemes la tenen en gran part els estrangers en general i els immigrants d’altres ètnies, cultures o religions en particular, ja que tant els uns com els altres s’han beneficiat de la nostra ingenuïtat i bona fe.

I és que, a diferència de molts dels seus predecesso­rs, Trump no ha fet el mínim intent per centrar-se. Al contrari, la seva obsessió ha estat mantenir intacta la base electoral, més geogràfica que popular, que li va proporcion­ar la seva inesperada victòria el 2016.

La seva popularita­t es manté tossudamen­t en la frontera d’un 40%, insuficien­t per alçar-se amb una majoria del vot popular, però potser sí que per repetir-la al Col·legi Electoral. I creu fermament, qui sap si amb fonament, que la xenofòbia i el discurs antiimmigr­atori són una part fonamental d’aquesta fórmula. D’aquí ve l’obsessió amb el mur.

Trump està convençut que la xenofòbia és bàsica per mantenir la seva base electoral i guanyar la reelecció

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain