La Vanguardia (Català-1ª edició)

Apunyalen l’alcalde de Gdansk durant un acte benèfic

-

L’alcalde de la ciutat polonesa de Gdansk, Pawel Adamowicz, va ser apunyalat ahir durant un acte benèfic. Adamowicz, de 53 anys i president (alcalde) de Gdansk des del 1998, va ser reanimat al lloc de l’atac abans de ser traslladat en ambulància a l’hospital Universita­ri de Gdansk, on va ser operat. El seu estat va ser descrit com a “molt greu”.

Els fets van tenir lloc al damunt d’un escenari davant de centenars de persones durant un acte benèfic de la Gran Orquestra de la Caritat Nadalenca, una de les principals oenagés poloneses. L’atacant, de 27 anys i resident a la mateixa ciutat, va ser immobilitz­at ràpidament pels guàrdies de seguretat. Segons mitjans polonesos, es tracta d’un individu amb antecedent­s penals que hauria accedit a l’estrada amb un passi de premsa. En un enregistra­ment de vídeo de l’atac es pot veure l’home irrompent a la tarima i, després d’atacar l’alcalde, prenent el micròfon per afirmar que havia estat empresonat per l’anterior govern centrista de la Plataforma Cívica (PO), que suposadame­nt “el va torturar”. “És per això que mor Adamowicz”, va afegir.

Plataforma Cívica, partit de centredret­a fundat pel president del Consell Europeu, Donald Tusk, va donar suport als comicis municipals de la tardor passada a la reelecció d’Adamowicz, malgrat que fa anys que aquest va abandonar el partit i es presenta des d’aleshores com a independen­t. Durant el seu mandat Adamowicz s’ha caracterit­zat pel seu tarannà progressis­ta, ha donat suport al moviment LGTB i a les minories i va mostrar la seva solidarita­t amb la comunitat jueva després de l’atac que va patir l’any passat la sinagoga de la ciutat.

El president de la Gran Orquestra, Jerzy Owsiak, va assenyalar el partit governant Llei i Justícia com a responsabl­e de l’atac per l’“atmosfera d’odi” que ha conreat durant el seu mandat.

El mateix Tusk; el president, Andrzej Duda, i el primer ministre, Mateusz Morawiecki, van expressar immediatam­ent la seva solidarita­t amb Adamowicz.

 ??  ?? Una imatge de l’instant en què la policia deté l’agressor
Una imatge de l’instant en què la policia deté l’agressor

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain