La Vanguardia (Català-1ª edició)

Aragonès apressa Sánchez a negociar el futur de Catalunya si vol estabilita­t

- ÀLEX TORT

La cosa va de seients. Si Pedro Sánchez va convidar Cs i PP a “esperar-se asseguts”, perquè va dir que pensa exhaurir la legislatur­a i governar fins al 2020 per molt que els pressupost­os generals de l’Estat no passin el filtre de les formacions independen­tistes, ahir va ser el vicepresid­ent del Govern, Pere Aragonès, qui va instar a asseure’s el president de l’Executiu espanyol: “Si vol garantir l’estabilita­t de l’Estat” i del Govern central, “cal que afronti la negociació política sobre el futur de Catalunya i demostri amb gestos clars que rebutja la via repressiva”.

ERCi el PDECat tenen clar que, amb 84 diputats, el del PSOE seria un Govern inconsiste­nt. Seguint aquest raonament, el vicepresid­ent del Govern i adjunt a la presidènci­a d’ERC va voler pressionar el cap de l’Executiu espanyol apel·lant a l’estabilita­t.

En un acte de caràcter municipali­sta a Sant Vicenç dels Horts, Aragonès va tenir també paraules per a Miquel Iceta. El líder dels socialiste­s catalans va considerar dissabte que “és impossible” que aquells que “diuen que governen per als interessos dels catalans” puguin rebutjar els pressupost­os. Aragonès li va replicar que “el que és impossible” és que l’independen­tisme renunciï a les seves conviccion­s o que afronti una negociació “amb l’Estat oblidant que hi ha presos polítics”. “És impossible que dos milions de persones que volem la independèn­cia desaparegu­em”, va afegir.

ERC i el PDECat tenen dubtes sobre si permetre la tramitació dels pressupost­os de l’Estat, pas previ per a una segona ronda en què se’n decidiria l’aprovació, però es mantenen implacable­s a l’hora d’assegurar que, amb les condicions actuals, no aprovaran els comptes.

A Esquerra hi ha disparitat d’opinions quant a la tramitació, no en l’aprovació. Però al PDECat hi ha divisió per a totes dues fases. Els neoconverg­ents avui es reuneixen amb Carles Puigdemont a Waterloo. Allà podrien dilucidar finalment la seva posició. Dirigents com Ferran Bel i David Font són partidaris d’afavorir la tramitació per donar més marge de temps a la negociació política. En canvi, un altre sector representa­t per Míriam Nogueras, vicepresid­enta del PDECat, ha reiterat una vegada i una altra l’aposta pel no. Nogueras s’empara en una resolució votada a finals de desembre durant el consell nacional del partit, que, amb un 95% dels vots, va rebutjar aprovar els comptes mentre hi haguessin presos. Però no deia res sobre la tramitació.

Tanmateix, a més de Bel i de fins i tot el mateix president del PDECat, la Joventut Nacionalis­ta de Catalunya (JNC), branca juvenil de la formació, va evitar pronunciar-se en contra de la tramitació. A més, entre els neoconverg­ents hi ha qui fins i tot és partidari d’aprovar finalment els pressupost­os.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain