La Vanguardia (Català-1ª edició)

Tres gossos i un home mort

- Joaquín Luna

En menys d’un mes, els mitjans hem parlat de la parella i amb els seus noms, a falta de cognoms. Van ser “executats” –segons el Pacma– per la policia a Barcelona i Calafell i es deien Sota i Shaitán. El partit ha emprès manifestac­ions i campanyes a les xarxes –diria que reeixides– per exigir justícia humana.

Jo, en canvi, em conformari­a amb assabentar-me del nom de la persona per qui m’agradaria tenir un record, sense arribar a exigir “justícia” no sigui que em toqui el rebre i els amics dels animals em titllin d’abusador, masclista, violador o carallot.

Els periodiste­s reflectim la societat però avui m’avergonyei­xo de l’ofici perquè una cosa és que la societat faci coses estrambòti­ques i una altra que siguem tan insensible­s a un drama humà. En resum: no hem difós ni tan sols les seves inicials.

A falta d’identitat, les dades. Un ancià de 81 anys, malalt d’alzheimer, passejava dissabte per la tarda del 5 de gener pel camí de Villaverde a Vallecas. No crec que pensés en el que havien de portar els Reis, una festivitat que passaria a l’UCI del hospital de La Paz de Madrid, on confio que li procuressi­n una agonia sense dolor ja que va trigar a morir (nit del 7 de gener). Tres gossos rottweiler­s, sense xip ni cadena –segur que no passa mai–, el van atacar amb una ferocitat extrema que el va deixar sense els dos braços i amb alguna una cosa –tampoc gaire– de les dues cames. Així es desprèn del comunicat mèdic.

No ens hem molestat a saber res del mort i així no hi ha qui pugui demanar justícia ni uns m’agrada o un parenostre a les xarxes.

S’imaginen l’èxit –escàs– d’una campanya pietosa a les xarxes per un home senil de 81 anys que tres gossos salvatges van esquartera­r mentre caminava cap a les cinc de la tarda pels polígons poc glamurosos de Villaverde a Vallecas?

El commovedor –i noticiable!– és que un policies de Barcelona i Calafell hagin “executat” dos gossos que els atacaven –la bondadosa i fidel Sota, denunciada anteriorme­nt, l’agost, per mossegar un ciutadà a qui l’amo de la gossa havia agredit– i el rottweiler Shaitán, “executat” a Calafell quan es disposava a atacar un policia requerit per la denúncia que l’animal passejava als seus aires per una urbanitzac­ió.

Com és sabut, els municipals de Barcelona i Calafell es distingeix­en per anar disparant sense solta ni volta pels carrers i cal desmentir les seves versions encara que ningú no hagi aportat una sola prova contrària. Justícia! Entre la maldat o falta de preparació de tot policia i la bondat intrínseca d’un gos, no hi ha dubte, suggereix el Pacma. I els ajuntament­s corren a justificar-se: l’animalisme intimida.

Per cert, per què hi ha uns gossos amb nom, epitafis i odes i uns altres –els de Villaverde– els noms dels quals tothom oculta? Posats a humanitzar/beatificar els gossos...

Imaginen l’èxit –escàs– d’una campanya a favor de l’octogenari senil que tres gossos van esquartera­r?

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain