La Vanguardia (Català-1ª edició)

Respecte als Mossos d’Esquadra

-

Els Mossos d’Esquadra han rebut una molt bona notícia en el que va del 2019: el jutjat número 22 de Barcelona ha arxivat la causa instruïda per espionatge de personalit­ats contràries a l’independen­tisme, una acusació associada a la incineraci­ó –interrompu­da– de documentac­ió el 26 d’octubre del 2017, la vigília que el Parlament de Catalunya aprovés –en mala hora per a tothom– la declaració unilateral d’independèn­cia. El jutge conclou que no existeix fonament per acusar d’una deriva de “policia política” els Mossos, ostatges des de fa ja massa mesos de les convulsion­s polítiques, una pressió insòlita a la qual cap altre cos policial europeu no es veu sotmesa.

El clima polític de Catalunya ha resultat nefast per a un dels pilars del seu autogovern. Acusats alegrement des de tots els angles –massa vegades víctimes del foc amic–, els Mossos només reben retrets, insídies i acusacions fins al punt que la seva moral està lluny, lògicament, de ser elevada. Enfrontats a un augment de la delinqüènc­ia a moltes zones de Catalunya, amb una Barcelona necessitad­a més que mai a fi de revertir una tendència negativa en seguretat i amb la invisible però omnipresen­t amenaça del terrorisme gihadista, els Mossos d’Esquadra necessiten –i per la seva tasca així ho mereixen– que tots els partits polítics i la societat en el seu conjunt facin un reset. No es pot, de forma permanent, posar en dubte la seva feina, els seus objectius i la seva profession­alitat, amb independèn­cia de les conviccion­s polítiques de cadascun dels seus membres, a les quals tenen dret, conforme a les limitacion­s que existeixen sobre això per a tots els agents policials en les democràcie­s.

Tot el que sigui enfangar-los en les disputes polítiques –prou vies tenen ja en la societat catalana i espanyola, començant pels parlaments i acabant pels mitjans de comunicaci­ó o les molt actives xarxes socials– només fa que perjudicar la seva tasca i, en conseqüènc­ia, causar un dany al ciutadà. No estan els temps per a disquisici­ons bizantines pel que fa a la seguretat, un dels drets més rellevants en les societats democràtiq­ues juntament amb la sanitat i l’ensenyamen­t.

La Generalita­t ha creat i controlat els Mossos d’Esquadra des dels seus inicis, ja fa més de trenta anys, i ha de ser la primera de totes les institucio­ns de l’Estat entossudid­a a tornar al llarg d’aquest 2019 la moral i dosi de confiança que en els últims temps s’han regatejat al cos policial català. Tots els ciutadans de Catalunya es mereixen uns Mossos respectats i eficaços.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain