La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llibre i la vida

- M. SEGURÓ, professor de Filosofia de la UOC i investigad­or Cátedra Ethos-URL; autor de ‘La vida también se piensa’ Miquel Seguró

El mes de desembre passat es va celebrar a Barcelona la 33a Nit de l’Edició del Gremi d’Editors de Catalunya. L’ocasió va servir per reconèixer la traça de les persones i entitats guardonade­s i, en el cas d’Herder Editorial, la seva ininterrom­puda tasca editorial a Barcelona al llarg de 75 anys. L’acte, tot i això, no només va certificar aquells merescuts reconeixem­ents. També va servir per recordar l’imprescind­ible paper que té la cultura en la vida de les societats.

No és una cosa inaudita, certament. De la complexa relació entre societat i cultura fa segles que es parla, i fins i tot podria dir-se que des que la cultura és cultura està en crisi. No com l’etern retorn d’un monòton lament, sinó precisamen­t com el símptoma d’una saludable vitalitat. Perquè el dia que des dels diferents organismes, entitats i persones dedicats a la generació i difusió de productes culturals s’anunciï que per fi el gran moment ha arribat, que la cultura està en el seu ple apogeu, aquell dia ja no serà més cultura. Dedicar-se a llaurar i difondre cultura és obrir-se a explorar les experiènci­es, reals i potencials, de la vida i les societats, i aquella tasca és per definició inesgotabl­e.

Dit això, que la consciènci­a cultural estigui en perpètua crisi existencia­l no significa que no tingui motius contextual­s per reclamar més i millor tracte. Perquè sens dubte els té. I sobretot el sector del llibre. Queda bonic dir que la vida és narració, relat biogràfic, una història que es creua amb altres històries i que s’escriu i reescriu constantme­nt, individual­ment i col·lectivamen­t, però fa anys que el sector editorial arrossega un malestar que va camí de convertir-se en crònic. I això també per a la marca Barcelona, una de les capitals de l’edició a Europa, és un problema.

Les vicissitud­s són moltes: potser la gran oferta de llibres, o la competènci­a audiovisua­l, o la pirateria... Però com en tots les aspectes de la vida també aquí entrem nosaltres i la nostra jerarquia de prioritats, que és determinan­t. Una cosa que depèn, en essència, de la idea de vida que tinguem i vulguem transmetre. I si l’inconvenie­nt fos la falta de temps, això té remei. Sempre pot demanar-se, com Lena Dunham, un vuitè dia a la setmana per poder llegir. No tot està escrit.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain