La Vanguardia (Català-1ª edició)

Ventres en hores baixes

Traves a Kíev per portar a Espanya fills nascuts amb gestació subrogada

- JAVIER RICOU

De quaranta mil euros a cent trenta mil. Aquesta és la forquilla de la carta de preus a les agències que ofereixen maternitat­s subrogades. El cost de tenir un fill gestat en un ventre prestat dependrà del país que es triï per dur a terme aquest procés (a Espanya està prohibit) i del tipus de servei contractat. Hi ha ofertes bàsiques i paquets prèmium.

Als Estats Units una maternitat subrogada costa el triple del que es paga, per exemple, a Ucraïna. I el preu s’incrementa o disminueix en funció dels serveis afegits a la demanda. Paguen més les parelles que trien la dona gestant o apunten el sexe preferit del nen. I el paquet també surt més o menys car si s’opta per una clínica privada; si es requereix l’ajuda d’una mainadera; si es trien ofertes que inclouen les despeses de transport, apartament o hotels, o si es contracten asseguranc­es que cobreixen despeses mèdiques per possibles complicaci­ons en el part.

L’Ana i en Fernando, veïns de Palència, acaben de ser pares amb una d’aquestes ofertes de la part baixa de la forquilla. El 18 de desembre va néixer a Kíev la seva filla Alba mitjançant un procés de maternitat subrogada pel qual han pagat al voltant de 40.000 euros.

Ucraïna ha guanyat molts punts l’últim any com a destinació preferida per matrimonis espanyols que recorren a aquest procés per ser pares. Les claus de l’èxit? El preu –molt més competitiu que el d’altres destinacio­ns com els EUA (que continua sent el més demandat), el Canadà o Geòrgia– i un servei i prestacion­s que s’han guanyat una fama de serietat i qualitat.

Però el que semblava un paradís per a les parelles que busquen un ventre prestat té molts números de convertir-se en un infern. L’Ana i en Fernando han quedat atrapats a Kíev després que els tràmits burocràtic­s necessaris per poder tornar a casa amb la seva filla Alba s’hagin retardat al Registre Civil Consular de l’ambaixada d’Espanya a Ucraïna. Mig centenar de matrimonis espanyols més viuen la mateixa situació “amb fills nascuts entre finals de novembre i desembre després d’un procés de maternitat subrogada i que encara no han pogut tornar a casa perquè els nens no tenen passaport”, revela l’Ana.

Els últims dies aquests matrimonis han protagonit­zat actes de protesta davant aquesta oficina consular de l’ambaixada d’Espanya a Kíev després de sospitar, continua explicant l’Ana, que l’espera per obtenir el passaport necessari per embarcar els seus fills en avions amb destinació als seus domicilis “respon a una estudiada estratègia del Govern d’Espanya per posar fi a aquests viatges”.

Fa temps aquesta burocràcia es resolia amb molta més celeritat. Però tot ha canviat des de l’estiu passat, i especialme­nt des de fa dos mesos. Avui aquests pares primerencs troben més traves de les que s’esperaven quan els lliuren els seus fills i han de tramitar els papers per inscriure’ls com a propis. L’Ana i la resta de famílies atrapades ara per aquesta situació sospiten, així mateix, que la nova realitat viscuda a Ucraïna “també pretendria sembrar el desànim entre les parelles que en aquests moments estiguin pensant posar en marxa un d’aquests processos a Kíev”.

A aquestes famílies no se’ls escapa que aquesta nova realitat que els ha tocat viure coincideix amb missatges molt clars llançats per l’actual Govern del PSOE, contrari a la gestació subrogada perquè entén que darrere del legítim desig de ser pare o mare s’hi amaga un negoci que vulnera els drets bàsics de les dones quan aquestes accepten llogar el ventre (aquest és un terme que no agrada a les agències que actuen com a intermedià­ries) per pura necessitat per superar situacions de severa pobresa. I en aquests casos no es pot parlar de decisió voluntària.

DESTINACIÓ MOLT SOL·LICITADA Ucraïna és el país de moda per a aquest procés, amb uns preus molt competitiu­s EL CAS DE L’ALBA En Fernando i l’Ana, en espera dels papers per tornar a casa amb la seva filla, nascuda fa un mes

LA POSICIÓ DEL GOVERN CENTRAL El col·lapse coincideix amb l’anunci del PSOE, que rebutja aquests parts a canvi de diners CODI DEONTOLÒGI­C MÈDIC La maternitat subrogada es considera un greu atemptat contra la dona

Des de l’Oficina d’Informació Diplomàtic­a del Ministeri d’Exteriors, tot i això, neguen aquestes teories conspirado­res de què parlen els pares encallats a Kíev per culpa de la burocràcia. “Les esperes només responen a un augment del control i anàlisi de cada cas per garantir els drets d’aquests menors i els de les mares gestants després d’informar les autoritats d’Ucraïna que tenien sospites de casos de comerç il·legal de nens”, afirma un portaveu de l’OID.

“Jo no m’he aprofitat ni he violentat ningú; la dona que ha parit la meva filla ha accedit voluntària­ment a fer una cosa per a nosaltres (el meu marit i jo) i per aquest generós gest, que jo recompensa­ria amb tot el que tinc, ha rebut una compensaci­ó econòmica”, afirma l’Ana després que li preguntin si té coneixemen­t de l’existència d’un tràfic il·legal de nens en aquest país o si considera que ha fet una cosa il·legal.

L’únic que és cert i constatat en aquests moments, revela aquesta dona, “és que les cites per aconseguir el passaport d’aquests nens s’estan donant per d’aquí a tres mesos, i abans això se solucionav­a en qüestió de setmanes”. El principal problema per a aquestes parelles, a més de veure’s obligades a agafar-se unes llargues vacances, “és que vam entrar al país amb un visat per a tres mesos; si expira abans de tenir la documentac­ió dels nostres fills, tot es complica molt, ja que si sortíssim del país sense els nens per tornar a entrar i obtenir un altre visat ens podrien acusar d’abandoname­nt”.

La situació que han viscut aquests últims mesos les famílies espanyoles que van a Ucraïna a la recerca d’un ventre prestat per tenir els seus fills també ha coincidit amb la proposta d’actualitza­ció del codi deontològi­c pel qual es regeixen els metges per incloure un nou article referit a la gestació subrogada. I la proposta per a aquest text, ja escrita en un esborrany, no pot ser més explícita: “És un procés contrari a la deontologi­a mèdica perquè es considera un atemptat contra la dignitat de la dona i el bé superior del menor”.

Es tracta d’un altre entrebanc per a unes famílies que insisteixe­n que no fan res il·legal i una advertènci­a molt clara també per a les que estiguin pensant a posar en marxa un d’aquests processos. El Govern d’Espanya recomana, en el cas de Ucraïna, no anar a aquest país per les sospites d’irregulari­tats en algunes de les maternitat­s

 ?? JAZZIRT / GETTY ?? A Kíev hi ha set maternitat­s que atenen parts de gestació subrogada: és una de les destinacio­ns preferides de les parelles espanyoles
JAZZIRT / GETTY A Kíev hi ha set maternitat­s que atenen parts de gestació subrogada: és una de les destinacio­ns preferides de les parelles espanyoles
 ?? LA VANGUARDIA ?? L’Ana i en Fernando a Kíev amb l’Alba, nascuda el 18 de desembre
LA VANGUARDIA L’Ana i en Fernando a Kíev amb l’Alba, nascuda el 18 de desembre

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain