La Vanguardia (Català-1ª edició)

La metxa s’ha encès a Casariche

La localitat sevillana es recupera de l’intent de linxament d’un delinqüent romanès que va ser sorprès mentre robava

- ADOLFO S. RUIZ Casariche (Sevilla)

Durant unes hores tots van témer que els incidents de fa un any a la localitat de Pedrera, amb atacs a béns propietat de la comunitat romanesa i crema de cotxes, es poguessin repetir a Casariche, però al final tot va quedar “en fum de palla”, assenyala en Francisco, que parla amb pressa mentre camina cap a la feina. Un intent de linxament a un delinqüent d’origen romanès ha col·locat aquesta petita localitat de la Serra Sud sevillana al mapa.

La nit del diumenge 6 de gener no l’oblidarà mai José Manuel Romero. Aquest veí d’una localitat de prop de sis mil habitants descansava a casa, amb la seva dona i dos fills, quan va sentir sorolls al seu domicili. Algú estava intentant robar. Esverat, va avisar la policia local, que hi va anar ràpidament. Els lladres, que eren dos, van emprendre llavors una fugida a través de patis i terrats, perseguits pels guàrdies locals i veïns del poble que es van anar unint a la captura.

Finalment, un dels presumptes lladres es va precipitar per un pati, però ja no va poder continuar perquè es va fer mal al turmell en la caiguda. L’altre va aconseguir escapar i encara avui està en cerca i captura.

El ferit va ser reclòs en una casa, sota custòdia dels agents locals. A la porta s’hi van anar concentran­t veïns, majoritàri­ament joves del poble, que exigien als agents locals que els “lliuressin el romanès”. En vista dels esdevenime­nts, la policia local va demanar reforços a la Guàrdia Civil, que, finalment, hi va posar ordre. Un dels participan­ts en la captura assenyala que

EMIGRANTS Gairebé totes les famílies del poble tenen algú que va emigrar d’Andalusia

“si no és pels picoletos, hi hauria hagut alguna desgràcia”.

Casariche, l’antiga Ventippo dels temps de celtes i ibers, està molt a prop d’Estepa, Pedrera, Puente Genil o La Roda de Andalucía, on hi ha importants colònies d’estrangers, la majoria procedents de Romania, que a Casariche sumen un 52% de la població forana.

“No hem tingut mai cap problema amb els romanesos, fins ara”, assenyala la Fátima, que regenta un comerç a la localitat. “El problema és la psicosi”, afegeix, “perquè ara es parla molt a la zona d’un increment dels robatoris a Estepa o es recorda el que va passar a Pedrera. D’aquí a atribuir la responsabi­litat de tot el que passa als romanesos hi ha un pas molt petit”, reconeix.

Els carrers de Casariche estan oberts al vent en aquest fred matí d’hivern. Els seus veïns es protegeixe­n a casa o es troben als seus llocs de treball, de manera que és difícil creuar-se amb algú als carrers de la localitat sevillana. És temps de recollida de l’oliva, que constituei­x la principal activitat econòmica, feina a què es dedica gran part de Casariche.

ELECCIONS MUNICIPALS En les últimes autonòmiqu­es Vox va obtenir només 110 vots, però es tem que creixi

La zona on es concentra la comunitat romanesa és pràcticame­nt buida, amb l’única presència d’alguna dona que estén la roba a l’aire lliure i que no desitja comentar res del que ha passat. “Un problema puntual sense que hagi d’anar a més”, assenyalen alguns parroquian­s mentre esgoten un cafè en un dels bars de la localitat. I expliquen que l’arribada d’immigrants té lloc a partir de l’any 2004. “Els joves marxen a la construcci­ó a la Costa del Sol i no hi ha ningú per collir l’oliva. Van començar a arribar els primers romanesos, molt pobres. Es van anar assentant i van aconseguir portar les seves àmplies famílies”, comenta en Wenceslao, ja jubilat.

De la mateixa manera que a Pedrera, a Estepa o a La Roda, no hi ha cap família aquí que desconegui el que és l’emigració. Gairebé totes tenen familiars que van haver de marxar a Alemanya o a Catalunya.

“L’incident durant la nit de diumenge 6 de gener és un fet puntual”, insisteix en Wenceslao. “En tota comunitat sempre hi ha ovelles negres i els lladres ni tan sols eren de Casariche, sinó que estan empadronat­s a Estepa. És cert que la cosa no va anar a més perquè, al cap i a la fi, ningú va resultar ferit. No va passar com a Pedrera, on un matrimoni molt conegut al poble va ser agredit per tres romanesos”, es congratula.

En les últimes eleccions autonòmiqu­es hi va haver 110 vots a Vox a Casariche, però l’alcalde ja tem que, després dels últims esdevenime­nts, el suport al partit d’extrema dreta pot augmentar el pròxim mes de maig, quan se celebrin les eleccions municipals. “Són pocs, però el seu missatge cala amb aquest tipus de situacions”, reconeix.

 ?? JOSÉ MANUEL VIDAL / EFE ?? Veïns de Casariche el 7 de gener davant l’Ajuntament en protesta pels fets protagonit­zats per dos romanesos
JOSÉ MANUEL VIDAL / EFE Veïns de Casariche el 7 de gener davant l’Ajuntament en protesta pels fets protagonit­zats per dos romanesos

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain