La Vanguardia (Català-1ª edició)

El cafeter Juan Valdez

CARLOS SÁNCHEZ JARAMILLO (1935-2018) Actor colombià

- PABLO CUBÍ

Es deia Carlos Sánchez, però el món el coneixia com a Juan Valdez. Aquest actor colombià va representa­r durant 37 anys una de les imatges publicitàr­ies més reconegude­s: la del recol·lector amb bigoti, barret i bossa de cuir, protagonis­ta de les campanyes de l’associació de cafeters colombians. Sánchez no era el primer Juan Valdez ni ha estat l’últim, però sí qui el va representa­r durant més temps i el que ha protagonit­zat les campanyes de televisió més famoses.

El personatge de Valdez és una creació de l’agència nordameric­ana de màrqueting DDB (Doyle Dane Bernbach). El 1959 l’associació cafetera colombiana els va demanar una campanya i un logo que represente­ssin els recol·lectors del país. Així va néixer el bigotut Valdez. La seva primera encarnació va ser un actor cubà, José Duval, contractat per l’agència nord-americana per als primers anuncis.

El 1969 Sánchez va assumir el paper. Semblava destinat a interpreta­r-lo, perquè aquest actor i pintor que residia a Cali havia començat treballant als cafetars. Sánchez es va sentir a gust amb el personatge i el bon contracte que se li oferia per cedir la seva imatge. Durant les tres dècades següents es va posar a la pell de Valdez, acompanyat de la seva fidel mula, Conchita, per personific­ar els cafeters infatigabl­es, honrats i profession­als seriosos, que intentaven separar la imatge del camp colombià de la dels narcotrafi­cants i les guerrilles, que eren els qui inundaven de notícies els informatiu­s a tot arreu.

Les campanyes van ser un èxit. Va passar dels anuncis tradiciona­ls, quan recorria els camins escarpats de les zones de cafetars recollint grans i analitzant-los, a d’altres, quan la seva imatge ja era molt reconeguda i sorprenia els clients apareixent de manera imprevista en botigues i cafès. Gràcies a aquest paper, Carlos Sánchez va recórrer tot el món i va conèixer tota mena de personalit­ats.

Les campanyes de Juan Valdez van rebre diversos premis de la indústria publicitàr­ia i el personatge fins i tot va sortir caricaturi­tzat a la pel·lícula Como Dios, que Jim Carrey va protagonit­zar el 2003.

Però aleshores el somriure de Valdez s’havia torçat. A començamen­ts del 2001 la federació de cafeters colombians, que agrupa més de mig milió d’associats, va decidir posar fi a la campanya publicitàr­ia per intentar estalviar despeses. La indústria del cafè de Colòmbia estava sumida en una crisi greu a causa dels preus internacio­nals baixos. Carlos Sánchez va reconèixer aleshores que estava molt afectat per la notícia: “És com perdre un braç —explicava a l’agència Reuters—. Valdez ha estat una part important de mi. De totes maneres, la seva figura sempre estarà present”.

I ho va estar. La federació va decidir mantenir-lo i Sánchez va continuar interpreta­nt el personatge nominalmen­t fins que el 2006 va anunciar que es retirava definitiva­ment. Després d’un càsting amb més de 400 aspirants, el personatge el va reprendre l’actor Carlos Castañeda, com un rejovenit Valdez, però fidel al bigoti i la roba tradiciona­l de la zona de conreu andina.

Carlos Sánchez va morir a Medellín el 29 de desembre, als 83 anys. Va ser la federació cafetera colombiana qui va informar de la notícia a les xarxes socials i va reconèixer el paper que va tenir: “Va portar amb orgull el nom i la feina dels recol·lectors colombians pel món. El recordem i retem homenatge a la seva memòria”.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ??
KIKO HUESCA / EFE

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain