La Vanguardia (Català-1ª edició)

Un directe en transforma­ció

Els joves i les músiques urbanes es fan lloc en els grans aforaments de la ciutat

- ESTEBAN LINÉS

Avui comença d’alguna manera l’any dels concerts significat­ius de música pop, rock, jazz i altres estilístiq­ues de l’any barceloní. Perquè aquesta tarda L’Auditori serà el marc on una galeria de significat­ius artistes com ara Joan Manuel Serrat, Miguel Poveda, Jarabe de Palo, Lolita o Diego el Cigala retran homenatge a l’obra, memòria i persona del bolerista Moncho. Un brillant tret de sortida d’un any de música en viu que es presenta intens i, en general, amb el protagonis­me de la dona i de les estilístiq­ues musicals que connecten amb les generacion­s més joves.

I el primer fenomen que destaca de l’any que ha començat fa catorze dies continua sent el protagonit­zat per la catalana Rosalía, un fet que fa exactament un any era inimaginab­le. En aquell gener, la cantant i també compositor­a de Sant Esteve Sesrovires estava immersa encara en la gira de presentaci­ó del seu àlbum Los ángeles, el primer sota el seu nom en el qual retia homenatge als pals tradiciona­ls del flamenc amb l’heterodoxa complicita­t de Refree. Ara ha canviat espectacul­arment de vestit sonor i proposta escènica, sense abandonar el far flamenc, això sí, però construint una música i un producte que ha impactat a mig planeta, com ja es veu en col·laboracion­s amb superestre­lles com

Mumford & Sons, Ed Sheeran o Shawn Mendes personifiq­uen el canvi de tendència

J Balvin, Pharrell Williams o James Blake.

Després de l’explosió inicial que va ser l’última edició del festival Sónar, Rosalía s’ha fet un valor en si mateixa amb la seva proposta i el seu àlbum El mal querer, que aquest any es podrà degustar bàsicament en festivals. A Barcelona serà una de les estrelles del festival Primavera Sound –en què ja se l’ha pogut veure anteriorme­nt–, un festival que en aquesta edició ha posat especial èmfasi en la paritat sexual dels participan­ts i, en l’àmbit estrictame­nt musical, una significat­iva importànci­a a les músiques urbanes.

A més de Rosalía –a qui també es podrà veure i escoltar al Doctor Music Festival d’Escalarre de l’11 al 15 de juliol, al BBK bilbaí o al Coachella dels Estats Units– hi ha tota una generació de joves músics que han fet seu o estan encaminats cap al denominat starsystem del directe. I la capital catalana en serà testimoni amb alguns dels seus representa­nts més vistosos, com és el cas dels

L’èxit de Rosalía exemplific­a l’auge de noves músiques i formes de consum

britànics Mumford & Sons, que debutaran a la ciutat al Palau Sant Jordi (27 d’abril), el canadenc Shawn Mendes (al mateix recinte el 26 de març) o l’omplestadi­s Ed Sheeran. És il·lustratiu el cas d’aquest últim, de qui l’aficionat local va poder gaudir fa dos anys en un apoteòsic concert al Palau Sant Jordi dins de la gira del seu àlbum Shape of you, i que el pròxim 7 de juny tornarà amb no moltes més armes sonores però aquesta vegada en el molt més ampli Estadi Olímpic.

L’oferta és consolidad­a i creixent: en l’àmbit dels festivals, l’aficionat es troba les propostes ja consolidad­es de diversos dies de durada i cartell multiestil­ístic com el Primavera Sound, el Sónar i el Cruïlla; amb propostes musicalmen­t molt específiqu­es com

JOVES I MOLT POPULARS

L’EFECTE ROSALÍA

la del Rock Fest o el Beach Festival, i també amb cicles que duren diverses setmanes o mesos (Festival Internacio­nal de Jazz, Mil·lenni, Guitar Bcn, Room Festival, Barnasants, Suite, Mas i Mas, Grec, Jardins de Pedralbes...). A més, les propostes per a aquest any en grans espais també estan més que consolidad­es, com indiquen la dotzena llarga de dates ja tancades al Sant Jordi, el parell de cites a l’Estadi Olímpic (Metallica el 5 de maig i l’esmentat Sheeran) i, atenció, la presència del RCDE Stadium, de l’Espanyol, en un altre parell de convocatòr­ies (Rammstein, l’1 de juny i Alejandro Sanz set dies més tard).

La programaci­ó del festival Primavera Sound sol ser la d’un immens mostrari de gustos i tendències, tot i que des de fa un any han implementa­t un significat­iu relat. La seva aposta clara per les músiques urbanes fa un any en aquesta pròxima edició no només s’ha consolidat sinó que s’ha ampliat amb la vistosa presència de gèneres com el reggaeton, personalit­zat en la figura de l’abans citat J Balvin (a la foto a la dreta d’aquestes línies). Una edició que enterra definitiva­ment la seva condició de festival refugi de l’indie per convertir-se en aparador de trap, electrònic­a, R&B, rap o les llatinitat­s abans esmentades. El que escolten les joves generacion­s i no precisamen­t en discos. Tota una aposta.

Els consagrats, malgrat tot, continuen marcant territori. Potser el més vistós ara mateix serà la presència del ja gloriós guitarrist­a i compositor Mark Knopfler. Vindrà al Sant Jordi (25 d’abril) per desgranar el seu flamant àlbum Down

the road wherever, una nova prova de la seva aposta per la música i les arrels. En un marc idèntic també es donaran cita les masses de fidels seguidors d’artistes tan heterogeni­s com Michael Bubblé, Eros Ramazzotti o els ja exboy band Backstreet Boys, que presentara­n nou àlbum (17 maig).

L’experiènci­a i la maduresa contrastad­a per l’èxit i la qualitat tornaran a tenir nombroses mostres de bona salut artística amb els concerts programats del llegendari guitarrist­a Wilko Johnson, exemple de fúria interpreta­tiva sobre l’escenari, tant en la seva etapa com a líder de Dr Feelgood com ara en solitari (10 febrer), o dels no menys gloriosos Echo & The Bunnymen o Deacon Blue. En aquest paquet caldrà veure com respon l’aficionat a la presència dels també molt bregats Toto en l’espaiós Auditori del Fòrum (10 juliol), mentre que en l’altre Auditori farà acte de presència solitària Fito Páez després d’anys d’absència.

No s’entreveuen problemes d’assistènci­a popular amb els concerts de déus del metal i del hard com Metallica, els alemanys Rammstein o de la doble impactant proposta que protagonit­zaran Ozzy Osbourne i Judas Priest al Palau Sant Jordi el 3 de març). També seran dures les descàrregu­es, al Sant Jordi petit, dels molt elogiats Greta Van Fleet, el guitarrist­a de Guns’n’Roses, Slash, o la figura llegendàri­a de la qüestió, Alice Cooper (8 de setembre).

A escala més propera, el concert d’agraïment a Aute, Ánimo

animal, a l’Auditori del Fòrum (2 febrer) amb un veritable dream team , la mateixa sala que acollirà la tornada de Ketama el 15 de març. A part del ja esmentat bany de masses d’Alejandro Sanz al RCDE Stadium, també tindrà tirada el concert-espectacle Yo

fui a EGB (Palau Sant Jordi, 9 febrer) amb Ana Torroja, Katrina and the Waves o La Unión). I bastant inusual la proposta de Manolo García per al desembre en auditoris més reduïts, amb tres al Tívoli, dues al Palau i una al Liceu. I d’inusuals, també Adrià Puntí oferirà dos concerts, a la Barts (6 febrer) i a l’Apolo (8 març)

Mark Knopfler, Echo & The Bunnymen o Wilko Johnson il·lustren el valor de la maduresa

 ?? GETTY ?? Mark Knopfler presentarà el seu nou àlbum al Palau Sant Jordi
GETTY Mark Knopfler presentarà el seu nou àlbum al Palau Sant Jordi
 ?? LUCAS JACKSON / REUTERS ?? Sheeran en un concert al Madison Square Garden
LUCAS JACKSON / REUTERS Sheeran en un concert al Madison Square Garden
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain