La Vanguardia (Català-1ª edició)

Del carro al tramvia

- Sara Sans

Cada cavall estira el seu carro. Sant Antoni és a la cantonada (com les eleccions municipals) i el barri de Sant Andreu ha estat el primer a celebrar els tres tombs a la ciutat. Quina oportunita­t. Diumenge assolellat. Més de 30.000 veïns feliçment congregats i una vintena de carros desfilant al llarg i ample del barri, repartint caramels. Un passeig de luxe per a alcaldable­s i polítics, que abans de muntar en el seu respectiu carro, van anar a la seva. Ada Colau va escollir el tramvia, l’oposició va trotar amb la insegureta­t i Ernest Margall va preferir marcar distàncies, encara que no tantes com Manuel Valls i Jordi Graupera, que no van participar en aquesta festa tan tradiciona­l.

Els animals van ser els protagonis­tes de la jornada. Centenars de gats i gossos i algun periquito van rebre puntual benedicció davant l’església, que per alguna cosa Sant Antoni Abad va abandonar la seva família i tots els seus béns per descobrir la saviesa observant els animals, convertint-se així en el seu patró. També els cavalls que estiraven els carros van ser beneïts. En l’últim, de propietat municipal i l’únic que portava una dona, hi anava l’alcaldessa compartint carruatge amb Carina Mejías i Alberto Fernández Díaz, envoltats durant un tram pels grups animaliste­s que, a peu, protestave­n per l’ús de cavalls i altres animals en aquesta cavalcada.

Abans havien passat amb un carro propi l’alcaldable d’ERC, Ernest Maragall, amb el president del Parlament, Roger Torrent. I en un altre hi anaven Xavier Trias i la guanyadora de les primàries municipals del PDECat a Barcelona, Neus Munté. L’alcaldable socialista, Jaume Collboni, n’ocupava un altre. Tampoc no s’ho van perdre regidors com ara Montserrat Benedí (ERC), Carmen Andrés (PSC), Raimond Blasi (PDECat) i dos de Cs: Marilén Barceló i Santiago Alonso, que compensave­n així l’absència de Valls.

“El que voldria és que amb totes les formacions polítiques i també amb Ernest Maragall parléssim i ens posicionés­sim en temes de ciutat, que és el que espera la gent”, va apuntar Ada Colau. Ella va escollir com a tema del dia –a més de la rotunda condemna a l’atac homòfob de dissabte al metro– el tramvia. “Espero que ERC no sigui ambigua i que doni suport a aquesta connexió per la Diagonal, és una grandíssim­a oportunita­t que tenim per fer per fi realitat una infraestru­ctura que demana la immensa majoria de la ciutadania i que permetria treure milers de cotxes del centre de Barcelona i reduir-ne la contaminac­ió”, va insistir. “Que no fa falta esperar les eleccions, que podem fer realitat abans aquest projecte”, va afegir.

Però Ernest Maragall no estava ahir per a tramvies, va preferir estirar el carro dels pactes. L’alcaldessa havia reiterat la necessitat de les esquerres d’unir-se per “assegurar el canvi” i Maragall no ho va donar per fet: “Avui la distància és explícita”, va dir, i va instar Colau a explicar què ofereix, “després de quatre anys de gestió desafortun­ada”. Collboni, en actitud propositiv­a i consideran­t la insegureta­t com un dels principals problemes, va proposar de convocar un mínim de mil noves places de la Guàrdia Urbana. Munté també es va apuntar a la insegureta­t (i es va mostrar “encantada” que Forn sigui el candidat de la seva formació). L’alcaldable del PP, Josep Maria Bou, va reclamar la reobertura de la comissaria de plaça Catalunya i sobre la hipotètica irrupció de Vox a Barcelona va defensar el seu dret a presentar-se “com tots els partits constituci­onalistes”, i no va descartar-hi un pacte. I després cadascú a la seva carrossa.

Els alcaldable­s, tret de Valls i Graupera, s’apunten al primer tres tombs de Barcelona a Sant Andreu

 ?? XAVI JURIO ?? Ada Colau, a l’únic carro que portava una dona, va compartir transport amb Carina Mejías i Fernández Díaz
XAVI JURIO Ada Colau, a l’únic carro que portava una dona, va compartir transport amb Carina Mejías i Fernández Díaz
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain