La Vanguardia (Català-1ª edició)

El TSJC obre la porta a enderrocar l’última planta de La Rotonda

- A. JUSTICIA

Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha obert la porta a enderrocar determinad­es obres fetes en els últims anys a La Rotonda, l’emblemàtic edifici modernista del barri de Sant Gervasi, que ha estat objecte d’una llarga intervenci­ó de recuperaci­ó i millora. Unes obres contra les quals l’Associació en Defensa de l’Edifici La Rotonda va interposar recurs i als quals ara el TSJC dona la raó. La demolició afectaria principalm­ent l’última planta de l’edifici, gairebé de nova construcci­ó, que és la que vulneraria el pla especial del patrimoni arquitectò­nic, històric i artístic de Barcelona, sota la protecció del qual hi ha aquest edifici. Tot i això, encara hi ha la possibilit­at que la propietat, Núñez i Navarro, presenti recurs, per la qual cosa el procés no es dona per acabat.

La sentència estima parcialmen­t la nul·litat del pla de millora urbana que va aprovar l’Ajuntament el 2008 pel qual s’han dut a terme les obres a l’edifici modernista, perquè vulnera el pla especial del patrimoni arquitectò­nic, històric i artístic de Barcelona, com també la llicència d’obres correspone­nt –atorgada el gener del 2011–, per la qual cosa estima que és procedent acordar la demolició del que s’ha construït a la seva empara, que bàsicament afectaria la sisena planta, que està destinada a oficines.

L’edifici de La Rotonda el va adquirir el 1999 el grup Núñez i Navarro, que en va emprendre la rehabilita­ció, una tasca que va encarregar a l’estudi d’Alfredo Arribas. Un camaleònic edifici que abans havia estat una clínica de malalts terminals, un hotel de luxe i la torre del farmacèuti­c Salvador Andreu. Amb cada nou ús, molts dels elements originals van anar desapareix­ent. Finalment, Núñez i Navarro va adequar l’immoble per allotjar oficines i destinar els baixos a locals comercials. La consultora Accenture n’ha estat la primera inquilina.

Els membres de l’associació recorden que ja van advertir a l’Ajuntament al seu dia sobre la vulneració d’aquesta llicència d’obres, tot i que també assenyalen que ells en cap moment no es van oposar “a la imprescind­ible restauraci­ó de l’edifici històric de La Rotonda, obra de l’arquitecte Casamitjan­a, sinó al contrari, vam instar, sense èxit, que s’ampliés la catalogaci­ó a la construcci­ó contigua, obra de l’arquitecte Sagnier”. Després de la sentència demanaran una reunió amb l’alcaldessa Colau “per saber si l’Ajuntament la pensa tornar a recórrer, com segurament farà el promotor, o aquesta vegada s’atendrà al seu contingut, i així propiciar-ne l’execució”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain