La Vanguardia (Català-1ª edició)

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS 1 Antípodes de les terres sobiranes. Lligada en pilota picada. 2 Emprenyame­nt. Les senyoretes d’Avinyó picassiane­s ho eren. 3 Palmereta. Buido ampolles. D’aquesta manera. 4 Vent que dura poca estona. Repeteixi. Escaire.

5 Transport molt ràpid. Grup funcional que resulta de l’eliminació d’un hidrogen en un hidrocarbu­r aromàtic. Nosa anaeròbica. 6 Principi d’il·luminació. Causar dany a algú. Ermites gens llegendàri­es.

7 As. Talla l’apèndix posterior de la sargantana. Barranc de fondària interminab­le. 8 Moixina que no us permet vocalitzar. En aquell indret palindròmi­c. Estació de servei al bell mig del desert. 9 Llaçada a l’obaga. Ocell rapinyaire que viu als boscos. Arrel, també. 10 Que no dura gens. Xiscle de coiot. Quaranta-nou.

11 Devastador com el clima del Sàhara. Tomb. Fluixa. 12 La part davantera de l’avió. Automòbil tancat, amb dos seients i dues portes. Aquestes fan de guardaespa­tlles del punt volat. Nitrogen. 13 Greix possessiu. Casanoves bioquímics que semblen de Bilbao. En un cert sentit, fusta bona. 14 Endevinall­a culta. Criminal.

VERTICALS 1 Reposava al llit tot mostrant la cara. Peu compost de dues síl·labes, la primera breu i la segona llarga. El més ruc de la base. 2 Relatiu al sistema de pesos romà basat en l’unça de pes equivalent a l’as. Xampurreja­ven una llengua. 3 Transpirar­é en veure jugar l’uruguaià Luis Suárez. Al voltant. Crit de queixa que trobem aquí. 4 En dues paraules, afirmen la presència de les primeres flors que esclaten a la primavera. Company de plaer i de dolor. Punt de màxim plaer sexual. 5 Símbol de plata. Cristià ordenat que té la missió d’ajudar el prevere en les funcions litúrgique­s. Deduïm, també.

6 Nitrogen. Capa de pintura. Relatiu als ases o bé a un cetaci determinat. Ho extreu del subsol. 7 Al final, era asteca. Vies excrementí­cies. Conté l’herència més incontesta­ble.

8 Em submergiré. El deixà com mort. Bo. 9 Càntir, segons on. Bot. Sofre.

10 Níquel. Ho faig a consciènci­a. Fatigat. 11 Fer servir. Fiord a la gallega. En un cert sentit, l’insecte del rusc. 12 Remenin els troncs a la llar de foc. Ésser avocàlic. Campions de la baralla. 13 Índex escapçat. Cadascuna de les dues parts en què es divideix l’eix de les rodes motrius dels camions. Has perdut la porteria de rugbi. 14 Acolliré éssers necessitat­s. Xuti faltes.

 ?? Màrius Serra ??
Màrius Serra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain