La Vanguardia (Català-1ª edició)

Dones en lluita

L’Ateneu Barcelonès reviu la batalla de les sufragiste­s pel vot femení

- Barcelona

“Resoleu el que vulgueu, però afrontant la responsabi­litat de donar entrada a l’altre meitat del gènere humà en política, perquè la política sigui cosa de dos, perquè només hi ha una cosa que fa un sexe sol: parir; les altres les fem totes en comú, i no podeu venir aquí vosaltres a legislar, a votar impostos, a dictar deures, a legislar sobre la raça humana, sobre la dona i sobre el fill, aïllats, fora de nosaltres”. El 1931 la diputada Clara Campoamor va aconseguir que les Corts republican­es es fessin ressò de la batalla del moviment sufragista, que reclamava el vot i els drets educatius per a les dones. Van aconseguir exercir-lo per primera vegada el 1933 però les incipients esperances de canvi per a la dona van quedar ofegades per la Guerra Civil i la dictadura. Caldria esperar fins al 1975 perquè l’espanyola obtingués plena capacitat jurídica.

Sota el títol Feminisme i sufragisme a Catalunya als inicis del segle XX, la catedràtic­a d’Història Contemporà­nia de la Universita­t Rovira i Virgili Montserrat Duch i l’advocada Dolors Feliu reconstrue­ixen la història del moviment al nostre país, i també la de totes aquelles dones que van lluitar mogudes per un principi de justícia i igualtat.

La conferènci­a serà presentada per la consellera de Cultura Laura Borràs, i després de l’acte s’inaugurarà la primera de les tres exposicion­s que formen part del cicle Dones a la palestra de l’Ateneu Barcelonès, que tenen per comissàrie­s Araceli Bruch i Susanna Tavera, a l’entrada de carruatges del centre del carrer Canuda.

 ?? DONES A LA PALESTRA ?? ATENEU BARCELONÈS. 19 HORES
DONES A LA PALESTRA ATENEU BARCELONÈS. 19 HORES

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain