La Vanguardia (Català-1ª edició)

Rescatant el “Més que un club”

- Joan Josep Pallàs

Fa temps que el “Més que un club”, extraordin­ari lema ideat fa 50 anys per Narcís de Carreras, ha perdut força i ha caigut en desús al FC Barcelona no se sap gaire bé per què. Raons polítiques (part de la grada continua reclamant la independèn­cia cada minut 17) continuen existint per donar-li el sentit, però si a algú l’incomoda aquesta inqüestion­able realitat, hi ha una singularit­at que distingeix el Barça de qualsevol associació esportiva del món i aquest cap de setmana hi ha hagut exhibicion­isme sobre això: va guanyar el primer equip de futbol, va guanyar el filial, va guanyar el femení, va guanyar el bàsquet, va guanyar l’hoquei patins, va guanyar el futbol sala i va guanyar el rugbi en el derbi. La tromba de victòries (amb doblet de Piqué: va guanyar el seu FC Andorra) situa com a líders de les seves respective­s lligues a totes les seccions profession­als masculines del club, una fita que mereixeria desempolse­gar el “Més que un club”, encara que sigui per uns dies. Hi ha una altra excusa per fer-ho: el cèlebre eslògan fa anys (51) dijous.

“Més que un jugador”. Digne d’aquesta transcendè­ncia extraespor­tiva a què al·ludeix el “Més que un club” és sens dubte Leo Messi, futbolista excepciona­l que mereixeria un ple setmanal al Camp Nou. Ahir van ser 70.000 i escaig (i no van ser més perquè les informacio­ns meteorològ­iques assegurave­n que aquest cap de setmana els barcelonin­s viuríem dins d’iglús) els beneficiar­is del gol número 400 d’aquest miracle amb cames, capitost d’un equip que ha agafat velocitat de creuer a força de construir un onze titular cada vegada més definit i en el qual l’alineació d’Arthur torna a ser innegociab­le com en la fase post-Wembley.

Consolidat. Si no fem cas de les xarxes socials, viver d’éssers inestables amb passamunta­nyes cibernètic o sense que el maltracten sense cap reflexió, és evident que Valverde, entrenador de gran fiabilitat en competicio­ns llargues, continua progressan­t i mostrant-se a través d’un equip potser sense puntes de rendiment excelses però d’una regularita­t que és just subratllar. Malgrat les seves prestacion­s, es veu venir que parlarem en els propers mesos de si Valverde es queda la temporada que ve o no. La tendència indica que els entrenador­s del Barça aguanten cada vegada menys. Fent una selecció d’uns quants dels últims s’aprecia que Rijkaard va resistir cinc temporades, Guardiola quatre i Luis Enrique tres, així que si Valverde es queda un any més almenys aturarà aquesta preocupant corba descendent. Per superar les seves crisis i suportar la pesada motxilla del càrrec, Rijkaard passejava tot sol amb el seu gos per Vallvidrer­a fent pipades a un cigarret i Luis Enrique es matava a fer quilòmetre­s amb la bicicleta. Valverde, ja se sap, s’evadeix fent fotos inquietant­s amb la seva càmera. L’enlluernad­or “Més que un club” ve acompanyat d’imperfecci­ons en la seva lletra petita. Tan petita que només la perceben els entrenador­s.

El lema ideat per Narcís de Carreras, de fa 50 anys, hauria de continuar vigent d’una manera o una altra

 ?? DAVID RAMOS / GETTY ?? Dos fans es fan la foto ahir davant una imatge del Camp Nou amb el lema “We color football”, que perd per golejada davant el “Més que un club”
DAVID RAMOS / GETTY Dos fans es fan la foto ahir davant una imatge del Camp Nou amb el lema “We color football”, que perd per golejada davant el “Més que un club”
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain