La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les competidor­es de Renfe creixen però la càrrega total segueix igual

Les noves operadores ja mouen un 35% de les mercaderie­s que van per tren

- ÓSCAR MUÑOZ

El tren no encarrila la via del transport de mercaderie­s a Espanya. Les empreses que competeixe­n amb Renfe a la xarxa estatal –actualment deu i pròximamen­t dues més– ja acaparen un 35% de la càrrega que es mou per ferrocarri­l. Tot i això, el volum total, incloent el de l’operadora pública, es manté estancat. Mentre les noves companyies guanyen trànsit, majoritàri­ament procedent del camió, la firma depenent del Ministeri de Foment, immersa en un procés d’ajust i reducció de mida, en perd i pràcticame­nt tot acaba en sentit contrari, a la carretera, perquè el sector ferroviari no és capaç de fer-lo atractiu. Així doncs, la liberalitz­ació d’aquest mercat, que es va iniciar el 2005, si bé ha donat entrada a nous actors, no ha aconseguit augmentar l’activitat, un resultat que s’haurà de tenir en compte de cara a l’obertura dels serveis de viatgers de llarg recorregut i d’alta velocitat, fixada per al desembre del 2020.

“Continuem guanyant quota intramodal i trànsit, tot i que a un ritme més baix que fa uns anys; però la quota respecte a la carretera no creix”, constata Juan Diego Pedrero, gerent de l’Associació d’Empreses Ferroviàri­es Privades (AEFP), de la qual formen part deu companyies. L’última dada oficial de repartimen­t del transport terrestre de mercaderie­s és la publicada per la CNMC correspone­nt al 2016 en la qual el tren representa­va un 2% en tones netes –un 98% era per a la carretera– i un 4,7% en tones. quilòmetre netes, deixant un 95,3% al camió.

Els competidor­s de Renfe concentrav­en a l’octubre un 34,9% de la càrrega ferroviàri­a, respecte a un 65,1% de l’operadora pública, segons les xifres que té el sector. L’estimació per al tancament de l’any ronda el 35% abans esmentat, el valor més alt fins ara.

El creixement de noves empreses ferroviàri­es i de la seva activitat no ha suposat un repunt de la càrrega global dels trens de mercaderie­s. Segons les fonts consultade­s, el 2018 els combois d’aquesta mena van recórrer 25,9 milions de quilòmetre­s, quantitat similar a la de l’exercici anterior. Des del 2011 la dada es mou, amb alts i baixos, entre 23,7 milions i 26,3 milions, sens dubte molt baixa. La xifra d’ingressos del 2016, l’última oficial publicada, és de 290 milions d’euros, a anys llum de la del transport de viatgers per tren d’aquest mateix any que va superar els 2.000 milions .“Des afortunada­ment, malgrat la bonança econòmica dels últims tres anys que ha viscut el país –afegeix Pedrero–, el ferrocarri­l no està creixent en el transport de mercaderie­s; en canvi, la carretera acumula més de 30 trimestres seguits d’alces”. El vaixell i l’avió també milloren clarament .

Només entre un 20% i un 30% del trànsit de les noves operadores ve de Renfe. La resta l’ha captat a la carretera. Els segments més importants guanyats al camió són el transport intermodal de contenidor­s, principalm­ent amb Continenta­l Rail (ACS), Tracción Rail (Azvi), Low Cost Rail (independen­t), Logitren Ferroviari­a (Torrescáma­ra, Laumar i Generalita­t Valenciana) i Medway Railway (MSC Portugal); els serveis amb Portugal, amb aquesta última companyia i Captrain España, l’antiga Comsa Rail Transport, filial de la pública francesa SNCF, una de les dues grans d’Europa, que també mou paper i fusta; i els automòbils acabats, de la mà de Transfesa Rail (controlada per l’altre gegant, l’alemanya estatal DB, amb una participac­ió minoritàri­a de Renfe) i de Captrain.

Per què l’entrada de nous actors en el mercat del transport ferroviari de mercaderie­s no està contribuin­t a un increment de la seva activitat global? Al sector apunten diverses raons. En la primera fase de la liberalitz­ació es va culpar Renfe d’alterar el mercat amb pràctiques de dúmping i de concentrac­ió del material mòbil. La seva filial de lloguer de trens no va funcionar, ja que les locomotore­s modernes més aptes per al trànsit de càrrega van quedar fora.

Una altra raó esgrimida pel sector per explicar l’estancamen­t de l’activitat és el dèficit de les infraestru­ctures, pensades per als viatgers, i sobretot per a l’AVE, i amb corredors clau, com el mediterran­i, sense acabar. També es critica l’enfocament de l’administra­dor ferroviari, Adif, centrat en la construcci­ó de noves línies més que en la promoció del negoci que passaria per captar nous clients. I, per descomptat, l’extensa xarxa d’autopistes i autovies gratuïtes d’Espanya –més gran que la dels països europeus veïns– que, insisteixe­n les empreses ferroviàri­es privades, contribuei­x que el camió sigui molt més competitiu que el tren.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain