La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’alt risc de Vueling i Level, les amenaces del Brexit dur per al Prat

La ‘low cost’ líder al Prat és propietat de Veloz, controlada al 100% per IAG

- AINTZANE GASTESI JAUME MASDEU

Mentre des del ministeri de Foment es transmeten missatges de tranquil·litat respecte als efectes d’un Brexit dur per a l’operativa d’Iberia en els vols intraeurop­eus, la situació de Vueling, líder en trànsit a l’aeroport del Prat i propietat d’IAG, ha quedat en segon pla. La companyia, fins al 2013 propietat d’Iberia, està actualment controlada per Veloz, que té un 53,65% del capital, segons consta en l’últim informe financer anual d’IAG de l’exercici 2017, presentat a finals de febrer del 2018. Veloz té accions propietat d’IAG al 100%. Després d’aquesta data, no s’ha comunicat al regulador cap canvi en aquesta situació.

Per això, el conseller delegat de Vueling, Javier Sánchez Prieto, té un lloc en el comitè de direcció d’IAG al mateix nivell que Luis Gallego, president executiu d’Iberia. I per aquesta mateixa raó la situació de Vueling en cas d’un Brexit dur es desvincula del destí d’Iberia. De fet, a la pàgina 64 de la memòria del 2017, IAG declara que és propietàri­a de Vueling en un 99,5% i la considera una de les seves principals filials, al mateix nivell de British Airways, IAG Cargo i Iberia.

“Entenc que no han comunicat canvis en l’accionaria­t perquè no n’hi ha hagut. Per mantenir la llicència per operar IAG hauria de demostrar que almenys un 51% del seu capital està en mans comunitàri­es, una cosa que avui dia no compleix”, valora Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank. Al seu torn, IAG defensa que és una companyia espanyola i les seves aerolínies tenen AOCs (Air Operator Certificat­e) estables i des de fa molt de temps, i també una gran part del negoci a Irlanda, França, Espanya, Àustria i el Reg- ne Unit. “Estem segurs que complirem amb les normes de propietat i control post Brexit acordades per la UE i el Regne Unit”, assenyalen fonts de la companyia.

Fa temps que Brussel·les reclama a les companyies aèries que es preparin per a la possibilit­at, cada vegada més possible, d’un Brexit dur. El 2017 la comissària de transports, Violeta Bulk, ja va emetre una primera alerta, seguida el gener de l’any passat d’una nota oficial de la CE a les parts interessad­es i, finalment, al novembre amb la presentaci­ó dels plans de contingènc­ia del Brexit. El missatge és clar. Tota companyia que no sigui “propietat majoritàri­a i efectivame­nt controlada” per estats o nacionals de la UE perdrà la seva llicència, i no podrà continuar duent a terme vols interns a Europa. Per limitar danys, durant un any aquestes companyies podran mantenir els seus vols entre la Unió Europa i el Regne Unit, sempre que es tracti de trajectes “punt a punt”, és a dir, sense escales. Un escenari que aportaria poc alleujamen­t a Vueling o Iberia.

A Brussel·les reconeixen que la situació d’Iberia és especialme­nt complexa per determinar si complirà o no les condicions perquè es continuï consideran­t companyia de la UE, atesa la seva estructura de propietat, i, en tot cas, apunten que la decisió l’ha de prendre el regulador espanyol, l’Agència Estatal de Regulació Aèria (AESA). Però, fonts europees també afegeixen que “la Comissió Europea està preparada per actuar si no es respecten les regles”.

En cas de detectar que una llicència operativa no compleix amb els requerimen­ts exigits, es “fixaria una data” límit per prendre mesures o accions corrective­s, i si continuess­in els incomplime­nts “la companyia concernida no podria continuar duent a terme el seu dret a operar en els serveis aeris dins de la Unió”. La Comissió Europea també “recomana al grup IAG que s’asseguri que està en una posició per complir els requerimen­ts de les llicències operatives en cas d’un escenari de no acord” en el Brexit.

Les companyies que no tinguin majoria de capital i control de la UE no podran seguir amb els seus vols interns

 ?? XAVIER CERVERA ?? Avions de Vueling esperant al Prat
XAVIER CERVERA Avions de Vueling esperant al Prat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain