La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Maligne està de moda

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

Els dimonis en els mitjans de comunicaci­ó, els requisits per ser un bon auxiliar d’exorcistes o la diagnosi per saber si algú ha rebut la visita del Maligne. Aquestes són algunes de les lliçons d’un curs únic al món que s’està celebrant aquesta setmana a l’Ateneu Pontifici Regina Apostoloru­m, la universita­t dels Legionaris de Crist a Roma. Un total de 241 persones –capellans (i alguns laics) de 42 nacions diferents– han viatjat fins a la capital italiana per aprendre sobre l’exorcisme i posar-se al dia sobre un ritu sacramenta­l que cada vegada desperta més passions, segons l’organitzac­ió.

“L’interès en el diable creix cada any. En un món secularitz­at que s’allunya de Déu, cada vegada hi ha més espai per al dimoni”, va dir ahir el sacerdot manxec Pedro Barrajón, professor de teologia. Els organitzad­ors creuen que internet és un bon instrument per a Beelzebub si s’utilitza de manera incorrecta. Veuen que les xarxes socials poden afavorir les pràctiques satàniques, ritus ocultistes i portals dedicats a aquest àmbit que abans eren

més difícils de difondre. “Sí, estem veient un augment dels exorcismes”, va confirmar Barrajón a la premsa.

Encara que la majoria de la jerarquia eclesiàsti­ca desconfia d’aquestes pràctiques, el seminari, titulat

Curs d’exorcisme i pregària de l’alliberame­nt, se celebra en una institució acadèmica afavorida per la Santa Seu. El Vaticà va reconèixer de manera oficial el 2014 l’Associació Internacio­nal d’Exorcistes, que s’estima que està composta per uns 400 membres. No n’hi ha dades oficials, però Barrajón assegura que després d’Itàlia Espanya és el país amb més capellans exorcistes de tot el món.

Els exorcistes catòlics han trobat un aliat en el mateix papa Francesc, que parla recurrentm­ent del dimoni en públic i fa poc va avisar que “no és només un conte de velles”. “Existeix, sí, és veritat, i és el nostre enemic més gran –va remarcar. És el que prova de fer-nos relliscar a la vida. És el que posa desitjos dolents als nostres cors, mals pensaments i ens porta a fer coses dolentes, les moltes coses dolentes que hi ha a la vida, per acabar en guerres”. Com en les pel·lícules de terror, els exorcistes expliquen que una persona posseïda pel dimoni pot arribar a escopir objectes durant aquest ritu, com “barres de ferro”, que després els capellans destrueixe­n per evitar que es propagui el mal. Segons Barrajón, hi ha tres situacions que indiquen que algú necessita una intervenci­ó divina: tenir aversió als objectes, persones o llocs sagrats, parlar o entendre llengües desconegud­es com el llatí o el grec, o experiment­ar una força sobrenatur­al.

L’anomenat exorcisme solemne consisteix en una fórmula litúrgica que només poden dur a terme preveres autoritzat­s pel bisbe de la seva diòcesi. Després de diversespr­egàries,elcapellà acaba ordenant a Beelzebub que marxi amb les paraules “jo t’ordeno en nom de Jesucrist que surtis d’aquesta persona”. Però el dimoni no sempre accepta d’anar-se’n a les bones. De normal són necessàrie­s unes dues o tres sessions, encara que en alguns casos especialme­nt complicats poden allargarse anys.

Un dels assistents al curs –que costa 400 euros– era el català Josep Serra Colomer, canonge de la catedral de Barcelona i director de la residència sacerdotal Sant Josep Oriol. Serra Colomer explica a aquest diari que en tres anys ell ha atès a unes 300 persones, moltes d’elles diverses vegades. “Les seves situacions eren sovint molt complexes i variades. L’Església recomana que abans de realitzar un exorcisme es demani l’assessoram­ent de psicòlegs i altres experts”, puntualitz­a. Ha vingut al curs perquè considera que l’ajuda a aprofundir sobre la “presència del pecat, del mal i del Maligne en les persones del nostre món i de l’alliberame­nt que Déu ens vol comunicar”.

L’edició d’aquest any, la catorzena des que es va crear el curs, té una gran novetat. Per primera vegada, un catòlic, un ortodox, un anglicà, un pentecosta­l i un bisbe luterà es reuniran per compartir les seves experiènci­es amb el diable en una taula rodona que tindrà lloc dissabte.

Capellans exorcistes de tot el món es reuneixen a Roma per posar-se al dia sobre el diable

Espanya és el segon país amb més sacerdots que fan exorcismes, després d’Itàlia

 ?? PICTURE ALLIANCE / GETTY ?? Ritual
El sacerdot Aldo Buonaiuto sosté a les mans el ritual i la creu necessaris per fer exorcisme, en una imatge de l’any 2012
PICTURE ALLIANCE / GETTY Ritual El sacerdot Aldo Buonaiuto sosté a les mans el ritual i la creu necessaris per fer exorcisme, en una imatge de l’any 2012
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain