La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Banc d’Espanya va avisar Bancaja del risc de no afegir-se a Caja Madrid

- CONCHI LAFRAYA

L’exsostsgov­ernador del Banc d’Espanya, Javier Aríztegui –que va estar en el càrrec entre abril del 2009 i juny del 2012 i va ser el número dos de Miguel Ángel Fernández Ordóñez–, va assenyalar ahir en el judici de Bankia que es va advertir al president de Bancaja, José Luis Olivas, dels perills de no integrar el grup valencià al Sistema Institucio­nal de Protecció (SIP) de Caja Madrid si la crisi s’aguditzava, tal com va passar.

Aríztegui va relatar que inicialmen­t Olivas no volia integrar Bancaja, malgrat que necessitar­ia ajuts. D’altra banda, va justificar que Caja Madrid necessitav­a “una entitat gran”, ja que amb les cinc petites amb què Rodrigo Rato havia contactat no s’assolia el criteri de constituir un grup superior en almenys un 25% a l’entitat més gran, que era la caixa madrilenya.

El directiu va aprofitar la seva intervenci­ó, com a testimoni, per rebatre l’expresiden­t del BBVA, Francisco González, que va assegurar en aquest mateix judici que des del supervisor es va convidar i es va pressionar el banc per anar a la sortida a borsa de Bankia.

Ahir, també va declarar l’excap de regulació comptable del Banc d’Espanya, Jorge Pérez Ramírez, que va apuntar que el fullet de la sortida a borsa de Bankia “no mostrava la imatge fidel”, i que l’enorme descompte en el preu de sortida, gairebé del 80%, va constatar que “la informació comptable recollida al document no recollia la realitat”.

Segons la seva opinió, “era impossible que una companyia on les accions tenien un preu de 15 euros, segons els comptes, es vengués a tres o a quatre, perquè això indicaria que les xifres de l’any anterior, el 2010, no es corresponi­en amb la realitat”.

Després de l’aturada del pont de maig a la capital, s’ha reprès el megajudici de Bankia. Avui està previst que declarin Julio Segura i Fernando Restoy per la tasca que van desenvolup­ar en la CNMV en la sortida a borsa de l’entitat.

Demà dimecres, dia 8, està programat que hi acudeixi Isidre Fainé pel seu càrrec en la presidènci­a de CaixaBank en aquells anys. Aquest mateix dia hauria de declarar l’actual directora gerent de l’FMI, Christine Lagarde, que ho farà per escrit i segons fonts de l’Audiència Nacional “és possible que les seves declaracio­ns siguin llegides a la sala”. Després, dilluns vinent, 13 de maig, s’ha citat Luis María Linde, exgovernad­or, perquè ofereixi la seva posició sobre Bankia, també en qualitat de testimoni.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain