La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’Iran anunciarà la suspensió d’alguns compromiso­s de l’acord nuclear

-

que mai. El seu desplegame­nt té com a missió enviar l’advertènci­a a l’Iran que els Estats Units respondran amb fortalesa a qualsevol agressió en contra de les forces nord-americanes i dels seus interessos en la regió. Argumenten que hi ha amenaces creïbles sobre un possible atac. El missatge no només està dirigit a les forces iranianes, sinó a totes les agrupacion­s relacionad­es amb l’Iran com Hizbul·lah al Líban o un sector de les milícies xiïtes de l’Iraq.

Encara que el portaveu del Pentàgon assegura que no busquen una guerra amb l’Iran, i des de Teheran es reitera que els EUA “no tenen ni la voluntat ni la capacitat per fer-ho”, la realitat és que la tensió creix cada dia i qualsevol error podria desembocar en una escalada més gran. Fa poques setmanes, els EUA van designar els Guàrdies Revolucion­aris com a terroriste­s i l’Iran va fer el mateix amb les forces dels Estats Units a la regió.

La possibilit­at de tancar l’estret d’Ormuz continua com a alternativ­a per al règim iranià, com ho va reafirmar l’assessor militar del líder suprem iranià, Hossein Deghan. “Si l’Iran perd la sobirania de l’estret i no es beneficia d’ell, llavors definitiva­ment l’utilitzarà com una eina”, va dir. Aquesta possibilit­at es va fer encara més latent al maig quan Washington va donar per acabats els permisos especials a vuit països que tenien autoritzac­ió per comprar petroli iranià. Això inclou països com la Xina, l’Índia o Turquia.

Fins ara, els iranians han assegurat que utilitzara­n alternativ­es per vendre el seu petroli, i experts internacio­nals diuen que possibleme­nt l’Iran trobarà la manera de moure, com a mínim, 500.000 barrils de petroli al dia. Segons els analistes, això seria suficient perquè l’economia pugui continuar funcionant. Però no sense dificultat­s. El país està en recessió, l’economia s’ha contret un 6% i es calcula que la inflació per a aquest any serà del 40%.

Encara que ningú no creu que acabi esclatant una guerra, tampoc no s’espera que la calma arribi en els propers mesos. Avui, quan justament fa un any que Trump va anunciar que es retirava de l’acord nuclear, el president Hassan Rohani té programat anunciar que l’Iran suspendrà alguns compromiso­s del programa nuclear, com està previst en l’acord si alguna de les parts signants no compleix el pactat.

“Li puc assegurar que aquí no hi haurà problemes. En la nostra opinió i la de tots els iranians, tot el que els Estats Units diuen són només enraonies, paraules”, assegura en Hamid, veterà pescador d’aquesta inflexió geoestratè­gica.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain