La Vanguardia (Català-1ª edició)

Juncker lamenta no haver intervingu­t contra el Brexit

Creu que haurien pogut rebatre les mentides de la campanya

- JAUME MASDEU Brussel·les. Correspons­al

“Em vaig equivocar guardant silenci en un moment important”. Amb aquesta frase, Jean-Claude Juncker va confessar ahir quin és el que considera l’error més gran que ha comès en els seus cinc anys com a president de la Comissió Europea. Es refereix al fet de no intervenir activament en la campanya del referèndum britànic, i guardar un silenci absolut per evitar que qualsevol intervenci­ó des de Brussel·les fos utilitzada per la campanya a favor de la sortida. Juncker no hi va participar i es va forçar a mantenir la boca tancada, la qual cosa no és fàcil, a petició del llavors primer ministre britànic, David Cameron, que no és el primer dirigent a qui un referèndum li explota entre les mans, però en el seu cas el seu fracàs és dels que més repercussi­ons estan tenint.

Vist en perspectiv­a, Juncker està convençut que havia d’haver participat activament en aquella campanya per corregir les falsedats que van escampar els brexiters. “Podríem haver estat els únics que destruïssi­n les mentides que van circular”, va dir ahir a Brussel·les en una roda de premsa que va convocar per presentar la cimera de la UE de Sibiu de demà, però que va acabar convertint-se en un balanç de la legislatur­a per part de l’encara president de la Comissió.

El seu mandat acaba a l’octubre, i ja sense aspirar a renovar el càrrec, ha començat a preparar la presentaci­ó dels seus èxits i fracassos per a la història. Entre els errors, a més d’abstenir-se en la batalla que portarà el Regne Unit fora de la Unió Europea, n’hi ha un altre que reconeix d’índole més personal, trigar massa a reaccionar quan va esclatar l’escàndol dels Luxleaks. Es tracta de la investigac­ió periodísti­ca que, el 2014, va revelar que Luxemburg havia permès durant anys a grans multinacio­nals pagar un mínim d’impostos gràcies a acords tributaris previs. I, més greu encara, aquestes pràctiques s’havien dut a terme mentre el mateix Juncker era el primer ministre de Luxemburg. L’escàndol el va agafar en l’arrencada del seu mandat com a president de la Comissió, i ho va passar malament, però va aconseguir trampejar el temporal sense danys de pes, encara que ahir es va veure que porta l’episodi gravat en la memòria.

Amb aquests dos errors reconeguts, Juncker també va exhibir el que considera el seu gran èxit, evitar que Grècia sortís de la zona euro. El Grexit no és una opció que ara mateix estigui sobre el tauler. Al contrari, aquell país ha aconseguit sortir de vuit anys de rescat, els homes de negre han abandonat Atenes, encara que es manté una supervisió més flexible, i aquest any creixerà un 2,2%. Però han estat anys molt durs, aquells en què es combinaven els enfrontame­nts sonats als eurogrups entre el grec Varufakis i l’alemany Schäuble; anys de retallades brutals a Grècia, i anys en què es va plantejar seriosamen­t la sortida de Grècia de la zona euro. Juncker s’atribueix una bona part dels mèrits perquè aquesta sortida, en realitat expulsió, no acabés fentse realitat, denunciant que alguns governs van intentar impedir-li a ell i a la Comissió Europea que s’ocupés de Grècia, pressions a què va resistir.

Cinc anys de mandat que Juncker planteja en positiu, afirmant que va arribar amb tres grans prioritats: ocupació, creixement i inversió, i que en les tres ha aconseguit els objectius de revitalitz­ar una economia europea que en aquests anys ha passat una de les seves pitjors crisis. Juncker s’ha autoapunta­t una part considerab­le dels mèrits de la recuperaci­ó econòmica europea. És una de les satisfacci­ons que va exhibir en el balanç de la seva gestió al capdavant de la Comissió Europea.

El president de la CE considera el seu principal èxit haver evitat la sortida de Grècia de la zona euro

 ?? OLIVIER HOSLET / EFE ?? Jean-Claude Juncker en roda de premsa ahir a Brussel·les
OLIVIER HOSLET / EFE Jean-Claude Juncker en roda de premsa ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain