La Vanguardia (Català-1ª edició)

Macri demana a Fernández ajuda per solucionar la greu crisi econòmica

El president argentí escriu als seus opositors i proposa un inconcret diàleg

- ROBERT MUR Buenos Aires. Correspons­al

El principal problema de l’Argentina no és el peronisme, l’antiperoni­sme, els sindicats, els piquets, la insegureta­t, Evita –que ahir hagués complert cent anys–, l’elevada inflació –que ja s’enfila al 55%–, ni tan sols els embolics de Maradona o que Messi no guanyi un Mundial amb la selecció. El principal problema de l’Argentina és que el diàleg polític d’alt nivell és inexistent.

El president liberal Mauricio Macri, arraconat per la crisi econòmica i també pel seu ensorramen­t en les enquestes a sis mesos de les eleccions, ha decidit cridar a un gran acord nacional per estabilitz­ar l’economia. La proposta de diàleg és ambigua, inconcreta i volàtil però la gran novetat és que, per primera vegada des que va assumir el poder el 2015, Macri hi ha convidat la seva predecesso­ra (2007-2015), Cristina Fernández de Kirchner.

Fins fa uns mesos, la pregunta que se li feia insistentm­ent a Macri i als seus ministres era si Fernández acabaria a la presó pels múltiples processos per corrupció. De fet, pesa sobre ella una ordre de presó preventiva, bloquejada pel Senat, de majoria peronista si bé dividida en diferents faccions, que es nega a treure la immunitat parlamentà­ria a l’exmandatàr­ia, que és senadora. Tot i això, ara Fernández lidera totes les enquestes per als comicis de l’octubre, que vaticinen la seva victòria en la primera volta amb aproximada­ment un terç dels vots, seguida de Macri. Els sondejos donen també un triomf a la líder kirchneris­ta en una probable segona volta davant el president.

Fernández continua amb la seva vella tàctica de guardar silenci durant llargues temporades, excepte esporàdics tuits per criticar el Govern, la qual cosa paradoxalm­ent l’encimbella en les enquestes ja que la seva figura també genera un alt percentatg­e de rebuig i callada preserva la seva imatge. Encara no ha respost a la proposta però demà tindrà una oportunita­t mediàtica, ja que s’espera la seva reaparició estel·lar a la Fira del Llibre de Buenos Aires per presentar la seva obra Sinceramen­te, que ja és un fenomen de vendes, amb cinc edicions i 217.000 exemplars en menys d’un mes. A l’acte de la fira s’esperen 1.300 persones a la sala i diversos milers a l’exterior, seguint per pantalles les paraules de Fernández.

L’ex-secretari general de la presidènci­a kirchneris­ta, Óscar Parrilli, no va descartar ahir que l’exmandatàr­ia accepti la invitació de la Casa Rosada. “Cristina sempre ha parlat amb tothom. No descarto que s’avingui a parlar amb

Cristina Fernández encapçala totes les enquestes, amb un terç dels vots

L’expresiden­ta reapareixe­rà demà en la presentaci­ó del seu llibre, èxit de vendes

Macri proposa diàleg per carta sense concretar cap trobada amb Fernández

Macri, quan s’ha negat a parlar?”, va declarar Parrilli, oblidant que Fernández es va negar a assistir a la presa de possessió del seu successor. Parrilli va evidenciar la inconcreci­ó de Macri. “No està molt clar: envien una carta on li demanen a Cristina que opini, després no diuen si la conviden o no, si hi haurà una reunió; no està molt clar el que volen”, va dir Parrilli.

Certament, la proposta del president és ambigua i només es va concretar i es va ampliar a Fernández i altres opositors dilluns, després que la setmana passada únicament proposés un pacte als precandida­ts del centredret­a peronista, com l’exministre d’Economia Roberto Lavagna o l’ex-primer ministre kirchneris­ta Sergio Massa, que ja van expressar les seves reticèncie­s a dialogar amb Macri en campanya electoral, quan en canvi no ho ha fet en més de tres anys.

 ?? JUAN IGNACIO RONCORONI / EFE ?? Militants del kirchneris­me organitzan­t a Buenos Aires una representa­ció de diferents etapes de la vida d’Eva Perón
JUAN IGNACIO RONCORONI / EFE Militants del kirchneris­me organitzan­t a Buenos Aires una representa­ció de diferents etapes de la vida d’Eva Perón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain