La Vanguardia (Català-1ª edició)

Birmània allibera dos periodiste­s empresonat­s pel conflicte rohingya

- ISMAEL ARANA Hong Kong

Després de passar un any i mig tancats per investigar una matança de l’Exèrcit birmà contra membres de la minoria musulmana rohingya, dos periodiste­s locals de l’agència Reuters, Wa Lone i Kyaw Soe Oo, van ser posats aquest dimarts en llibertat després de rebre el perdó del president. Un feliç desenllaç que, tot i això, no aclareix els dubtes sobre la gestió de la líder de facto de la nació, la premi Nobel de la Pau Aung San Suu Kyi, ni sobre els atacs contra la llibertat de premsa que s’estan registrant al país en els últims temps.

Els dos reporters van ser arrestats el desembre del 2017 després de rebre de mans d’uns agents de policia documents confidenci­als sobre la matança de deu rohingyes a l’estat de Rakhine, a l’oest del país. Acusats de violar la llei de secrets oficials de l’era colonial, van ser condemnats el setembre passat a set anys de presó malgrat que, en el judici, un agent va declarar que els dos reporters van caure en una trampa policial. Els acusats i els seus advocats sempre han defensat que estaven fent la seva feina, una tasca que el mes passat va ser premiada –amb altres companys– amb el premi Pulitzer.

En una imatge publicada ahir per Reuters es veu el duo sortint de la presó on han passat l’últim any i mig als afores de Rangun. Tots dos apareixen somrients i en aparent bon estat. “Estic molt content i emocionat de veure la meva família i els meus col·legues. No puc esperar a anar a la redacció”, va assegurar Wa Lone, pare als 33 anys d’una nena que va néixer durant el seu tancament. Kyaw Soe Oo, de 29, també té una filla petita.

La parella va ser posada en llibertat en beneficiar-se de l’amnistia presidenci­al concedida a 6.250 presos birmans, mesura que forma part dels festejos d’Any Nou celebrats el mes passat al país. Aquesta era una de les escasses vies que quedaven obertes per als periodiste­s després que el Tribunal Suprem rebutgés fa unes setmanes el seu últim recurs d’apel·lació i deixés la condemna de set anys de presó com a definitiva.

A part del premi Pulitzer i altres guardons, al desembre van ser designats per la revista Time com a Persones de l’Any juntament amb el saudita assassinat Jamal Khashoggi o la filipina María Ressa, entre d’altres. Però per damunt de tot, aquesta parella s’havia convertit en el símbol de les esperances esvaïdes després de l’arribada de Suu Kyi al poder. Considerad­a com una de les grans lluitadore­s per la democràcia després d’anys d’estar tancada en mans de la junta militar birmana, la seva gestió ha defraudat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain