La Vanguardia (Català-1ª edició)

Indiana resol un crim del 1972 gràcies a l’ADN i la genealogia

- NOVA YORK Correspons­al

La policia de Terre Haute, a Indiana, ha resolt un crim del 1972, un d’aquells coneguts cold cases, gràcies als avenços en les anàlisis d’ADN.

Pamela Milam tenia 19 anys quan el seu pare la va trobar sense vida, emmordassa­da i escanyada, a l’interior del seu vehicle. Ella havia assistit a un acte d’una germandat estudianti­l de la seva universita­t.

“Ha estat una llarga espera de 46 anys, set mesos i vint dies”, va afirmar Charlene Sandford, germana de la Pamela, durant la roda de premsa d’aquest dilluns en què es va donar a conèixer la notícia.

“Molts de nosaltres, a mesura que ens hem fet més grans, pensàvem que ens moriríem abans de saber qui va matar la meva germana”, va afegir. I va deixar anar un sospir de consol: “Ens fa molt feliços saber que l’autor no ha gaudit d’una gran vida al llarg d’aquest temps”. Shawn Keen, cap de la policia local, va identifica­r el presumpte homicida com a Jeffrey Lynn Hand.

Hand va morir el 1978 en un tiroteig amb els uniformats després d’un intent de segrest, va explicar el cap Keen.

L’última vegada que van veure amb vida la Pamela va ser la nit del 15 de setembre del 1972. Es dirigia a l’aparcament de la Universita­t Estatal d’Indiana, on tenia el seu cotxe. El cos va aparèixer al maleter. “No vam tenir ni testimonis ni una descripció del sospitós”, va explicar Keen.

Les autoritats van pensar que l’autor podia ser un home que van arrestar al cap de set setmanes després d’una onada d’atacs sexuals al campus. Van pensar que també era darrere de la desaparici­ó de la Pamela. Tot i això, no van tenir mai la capacitat d’establir un vincle entre Robert Wayne Austin, que així es deia, i la mort d’aquella jove.

Una vegada que Keen es va fer càrrec de l’assumpte, el 2008, va eliminar la sospita sobre Austin. Ho va decidir pels resultats de l’anàlisi genètica a partir d’evidències obtingudes en l’escena.

Keen va començar a treballar l’any passat amb Parabon NanoLabs, una companyia amb domicili a Virgínia que col·labora amb les forces de seguretat utilitzant l’ADN, les bases d’avantpassa­ts i la feina genealògic­a tradiciona­l.

Hand havia estat arrestat el 1973 per matar un autoestopi­sta que ell va recollir. El van deixar en llibertat el 1976 al no trobar-lo culpable per raons de trastorn mental. Després de localitzar la seva vídua i els seus dos fills, van recollir mostres d’aquests familiars i les van enviar als laboratori­s.

La genètica va assenyalar Hand amb un resultat que ofereix unes garanties del 99,9% respecte a la seva presència al lloc del crim.

Keen dona per resolta la seva obsessió per aquest assumpte.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain