La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sánchez i Iglesias inicien la campanya del 26-M amb expectativ­es de pacte

El president reparteix joc a la resta de líders polítics per a la nova legislatur­a

- JUAN CARLOS MERINO

Madrid

“El diàleg institucio­nal és possible, fins i tot des de l’antagonism­e”, celebraven ahir al vespre a la Moncloa. Així van donar per acabades, en tot just 48 hores, les preses de contacte de Pedro Sánchez, després del seu triomf electoral del 28-A, amb Pablo Casado, Albert Rivera i Pablo Iglesias. Ja no hi haurà més reunions d’aquesta mena, van advertir, fins que es constituei­xin les Corts el pròxim 21 de maig i Sánchez imposi una Mesa del Congrés amb “una majoria de progrés que garanteixi la viabilitat d’un projecte legislatiu progressis­ta”.

Sánchez ja dispara així la seva campanya de les eleccions municipals, autonòmiqu­es i europees del 26 de maig –que arrencarà aquest divendres amb un míting a Barcelona– amb una expectativ­a de pacte d’esquerra amb el líder d’Unides Podem per al seu nou mandat. Encara sense concretar si els dirigents de la formació lila s’asseuran al Consell de Ministres, ahir Sánchez sí que va voler, després de la seva cita amb Iglesias, “reafirmar una voluntat de cooperació i entesa”. “Ens hem posat d’acord a posarnos d’acord”, va concloure Iglesias.

Primer, la Mesa del Congrés. Adriana Lastra en nom del PSOE i Irene Montero per a Unides Podem seran les que començaran a negociar-ne immediatam­ent la composició. I, després, el 26-M. Veient els resultats de les urnes començarà la negociació per a la investidur­a de Sánchez. “És el moment de donar un altre impuls als eixos polítics que comparteix­en Sánchez i Iglesias: regeneraci­ó democràtic­a, justícia social i netedat”, van apuntar a la Moncloa. “Són elements que ja han marcat aquest temps –van afegir sobre els deu primers mesos de mandat del líder del PSOE– i que protagonit­zaran la nova legislatur­a”. Aquests primers deu mesos de

El primer gran acord entre el PSOE i Unides Podem forjarà una majoria a la Mesa del Congrés que garanteixi “la viabilitat del projecte legislatiu progressis­ta”

Sánchez dona oxigen a Pablo Casado (PP) com a líder de l’oposició, relega i frena Albert Rivera (Cs) i menysté Santiago Abascal (Vox) mandat de Sánchez marcaran així la pauta per continuar, ja que, a parer seu, van provocar “avenços en benefici d’una àmplia majoria social per recuperar drets i obtenir més quotes de justícia social”.

El primer que va evidenciar Sánchez amb la seva ronda exprés de reunions amb els líders polítics, encara abans que el Rei posés en marxa les seves consultes per a la investidur­a, és qui és el president del Govern central. Ara com ara en funcions i, a partir del mes que ve, ja amb totes les atribucion­s i amb la perspectiv­a d’una legislatur­a de quatre anys.

El segon que va evidenciar va ser el repartimen­t de les cartes i dels papers que Sánchez adjudica a la resta dels líders polítics per a la nolegar va legislatur­a, que arrencarà després de les eleccions del 26-M. El líder de l’oposició és Pablo Casado, i com a tal els serveis de protocol de la Moncloa dilluns li van reservar la sala gran de les rodes de premsa, la mateixa on compareix el president del Govern espanyol, els caps d’Estat que el visiten i on, habitualme­nt els divendres, el Consell de Ministres dona compte dels seus acords. I, per més que vulgui disputar aquest paper de líder de l’oposició a Casado, Albert Rivera és, segons van dictaminar les urnes, la tercera força política. El líder de Ciutadans, per tant, va comparèixe­r ahir al matí a la sala petita de l’edifici del Portaveu al complex de la Moncloa.

Així Sánchez va poder donar oxigen a l’ara debilitat líder del PP i rel’emergent president de Ciutadans, a més de menystenir el líder de Vox, Santiago Abascal, que ni tan sols va ser convocat.

La sala petita també va ser l’escenari on, ja a la tarda, Iglesias va informar breument de la seva trobada amb Sánchez. Davant la nova cita amb les urnes del 26-M, el líder d’Unides Podem va evitar qualsevol

El líder del PSOE reafirma la seva “voluntat d’entesa” amb el d’Unides Podem

El primer objectiu ara és segellar una majoria progressis­ta a la Mesa del Congrés

exigència o to imperatiu amb Sánchez. Però el líder del PSOE ja li va tornar a atorgar el paper de soci preferent.

Tota l’escenifica­ció d’aquesta tanda de reunions es va ajustar a aquest guió. La reunió de Sánchez amb Casado de dilluns va ser “cordial, afable i fluida”, segons la van definir a la Moncloa. Va durar una hora i mitja. La d’ahir amb Rivera, en canvi, no va durar ni una hora, tot just 50 minuts. I només va anar “fluida i cordial”, segons la Moncloa. Sembla que l’afabilitat va brillar per la seva absència. El líder de Cs va ser correcte en les formes amb Sánchez, però dur en el fons, i ja gairebé abans d’asseure’s el va advertir que no li avalarà la investidur­a, per marcar distàncies amb un PP que busca sobrepassa­r.

I, com a colofó del dia, la cita amb Iglesias va ser la més llarga. Dues hores i quart. Una trobada “molt positiva i constructi­va”, segons la Moncloa, que va dir que Sánchez en va sortir “molt satisfet”.

 ?? DANI DUCH ?? Sánchez va culminar ahir amb Iglesias la tanda de reunions amb els líders polítics després del 28-A
DANI DUCH Sánchez va culminar ahir amb Iglesias la tanda de reunions amb els líders polítics després del 28-A
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain