La Vanguardia (Català-1ª edició)

Iglesias celebra l’entesa amb el president i es mostra “optimista”

Lastra i Montero reben l’encàrrec de pactar la composició de la Mesa del Congrés

- PEDRO VALLÍN

Pablo Iglesias va cuidar fins a l’últim detall la reunió que va mantenir amb el president en funcions, Pedro Sánchez, a la Moncloa. La durada (llarga), la indumentàr­ia (formal) i el to (conciliado­r i satisfet). El brevíssim resum davant els mitjans: poca concreció i dosis abundants d’optimisme i discreció. La campanya de les municipals i les autonòmiqu­es comença, doncs, amb un eventual pacte de govern de PSOE i Unides Podem al radar, però sense que la incògnita es pugui resoldre abans de la segona volta a les urnes.

“Els punts de partida són coneguts”, va dir Iglesias al·ludint a la negativa del PSOE a un govern multicolor i a la seva reiterada insistènci­a en el final del monocromat­isme del bipartidis­me. “Soc optimista, però qualsevol acord requerirà prudència, discreció i tranquil·litat”. De fet, sembla difícil ser més discret. Només va afegir: “Tots dos tenim clar que hem de sumar forces, i aquest és el millor punt de partida”. Tal com va prometre davant el consell ciutadà estatal de Podem dilluns, Iglesias no va jugar ahir a la Moncloa amb “ultimàtums, ni línies vermelles, ni arrogància”. Fonts del Govern socialista en funcions confirmave­n punt per punt els termes d’entesa, lleialtat i voluntat de col·laboració en què s’havia desenvolup­at la trobada, i tots dos la van valorar com la base sobre la qual caldrà afermar el futur de la relació d’entesa desplegada els últims onze mesos entre el PSOE i Unides Podem, des de la moció de censura, però particular­ment durant la negociació del preacord pressupost­ari.

“En aquests mesos des de la moció hem construït una relació de confiança que ens permet dialogar amb franquesa i empatia”, subratllav­a Iglesias, que va posar l’accent en els punts en què Sánchez i ell han trobat posicions comunes a la reunió: “Compartim la necessitat de la col·laboració de forces progressis­tes, perquè coincidim que és una demanda social expressada en aquestes eleccions”. Iglesias, de moment, es guarda molt i molt de semblar desconfiat o potser escèptic: “Crec que la voluntat per les dues parts és positiva”. De moment, han encomanat a Adriana Lastra i Irene Montero negociar la composició de la Mesa del Congrés.

Iglesias va admetre que en les dues hores llargues de reunió, la més extensa de les que Sánchez ha

El PSOE i Podem escenifiqu­en la seva bona sintonia i deixen en l’aire un acord de legislatur­a

convocat a la Moncloa, havien parlat del sistema de pensions, de canvi climàtic i model energètic, d’ocupació juvenil i, fins i tot, de política internacio­nal, i va posar èmfasi que la possibilit­at d’una entesa estable durant la legislatur­a que comença, incloent-hi un eventual executiu conjunt, “no podria tenir més bon punt de partida”.

El president també va proposar, com havia anunciat dilluns, l’ampliació d’aquest marc d’entesa a altres partits, “fins i tot de signe democristi­à”. Iglesias va subratllar que tots dos estan d’acord que “l’expressió multiparti­dista” en què s’han pronunciat les urnes “ha de tenir una traducció en forma d’un diàleg polític que substituei­xi la sobreactua­ció”.

Iglesias i Sánchez han triat prevenir la desmobilit­zació de l’esquerra davant el 26-M amb l’expressió d’un festeig que podria acabar en matrimoni o en aventura amorosa. I deixaran que reposin les seves mútues ofertes electorals en l’expectació que desperten dels seus embolics.

 ?? SUSANA VERA / REUTERS ?? El president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder de Cs, Albert Rivera, ahir a la Moncloa
SUSANA VERA / REUTERS El president del Govern, Pedro Sánchez, i el líder de Cs, Albert Rivera, ahir a la Moncloa

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain