La Vanguardia (Català-1ª edició)

El Govern desconfia dels “primers gestos” de Sánchez

Budó insta el PSOE a “reduir tensions” i obrir el diàleg

- ÀLEX TORT

“Ara el que tenim són percepcion­s, i podem dir que no són bones”. El Govern de la Generalita­t no sap si Pedro Sánchez s’ha posat d’acord amb Pablo Casado i Albert Rivera i en quines qüestions, però tot i així s’ensuma que les coses no van bé per als seus interessos. El cap de l’Executiu central en funcions no ha fet manifestac­ions, però és tanta la desconfian­ça que ahir la portaveu i consellera de Presidènci­a, Meritxell Budó, va assegurar que aquests “primers gestos”, reunir-se primer amb els líders del Partit Popular i de Ciutadans, la “preocupen”. “Segur que no és bo”, va afegir Budó davant la sospita del Govern que hagin acordat mesures per a Catalunya.

Amb tot, la consellera, després de la reunió del Consell Executiu de cada dimarts, va instar Sánchez a fer públics els possibles acords amb Casado i Rivera.

Hi ha una altra qüestió que amoïna el Gabinet català: que Sánchez vinculi el diàleg amb la Generalita­t i els partits independen­tistes a la formació d’un nou govern català després d’unes hipotètiqu­es eleccions autonòmiqu­es. Si bé el Govern té clar que fins després dels comicis municipals, autonòmics i europeus és molt difícil que el PSOE s’hi posi en contacte –per no enterbolir futurs pactes sobretot amb Cs–, la consellera va apressar el líder socialista a entaular diàleg i li va demanar que no el condicioni a unes noves eleccions al Parlament de Catalunya.

Sigui como sigui, el Govern espera alguna trucada del PSOE, més enllà de les que es van fer així que es van tenir els resultats de les eleccions del 28 d’abril a la mà. El Govern de Quim Torra va convidar ahir Sánchez a tornar a la taula, a “reduir tensions i tornar a obrir ponts de diàleg”. Un diàleg que, segons va dir Budó, hauria de “sense exclusions per a les dues parts”. I, és clar, sense obviar l’autodeterm­inació.

D’altra banda, la portaveu del Govern va qualificar de “victòria de la democràcia” que els jutjats contencios­os de Madrid i el Tribunal Suprem hagin resolt a favor de Carles Puigdemont i que l’expresiden­t es pugui presentar com a candidat a les eleccions europees.

No obstant això, Budó no es va estar de retreure a la Junta Electoral Central la primera decisió d’excloure Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí de la llista Lliures per Europa (Junts) i va denunciar l’“escàndol majúscul i barroer” de “provar de privar ciutadans lliures” de presentar-se als comicis.

A.ROYO MARINÉ,

 ?? DAVID ZORRAKINO / EP ?? La consellera Meritxell Budó
DAVID ZORRAKINO / EP La consellera Meritxell Budó

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain