La Vanguardia (Català-1ª edició)

Avancem cap al vot digital

- Albert Royo Mariné

Les recents eleccions generals han tornat a posar de manifest les insuficièn­cies del sistema de vot sol·licitat per als ciutadans no residents. Només un 8,4% dels no residents amb dret a vot van demanar exercir-lo, i molts van tenir seriosos problemes per fer-ho. Com a exemple, de les gairebé 2.000 persones que van voler votar al consolat d’Espanya a Moscou, només una ho va poder fer.

Xoca que continuem votant com ho fèiem fa un segle: amb urnes i paperetes. Avui dia hi ha tecnologie­s prou madures per oferir un sistema de vot digital segur. A Estònia fa anys que s’utilitza el vot electrònic i Suïssa l’ha anat introduint gradualmen­t fins a arribar a oferir-lo en tots els seus cantons a les pròximes eleccions federals de l’octubre, gràcies, en gran part, a una aliança entre la catalana Scytl i Swiss Post. Per la seva banda, França utilitzarà el vot digital per elegir els seus consellers consulars, i es planteja introduir-lo

per facilitar el vot als no residents. Hem de prendre nota d’aquestes tendències entre els països més avançats del nostre entorn.

Encara hi ha pors més o menys fonamentad­es sobre l’ús del vot per internet, sobretot arran de les denúncies de certs governs d’intents d’interferèn­cia electoral per part d’agents externs. Tot i això, hem de tenir en compte que, malgrat que fem servir urnes i paperetes, avui dia el nostre procés electoral ja gaudeix de moltes fases totalment digitalitz­ades que han demostrat fiabilitat, seguretat i eficiència al llarg dels anys, entre les quals algunes de les més rellevants, com ara l’agregació de dades i el cens.

No es tracta d’eliminar el sistema tradiciona­l de vot, necessari en una societat en què encara hi ha dificultat­s d’accés als coneixemen­ts digitals, sinó d’oferir un canal complement­ari per exercir el vot, que permeti garantir els drets polítics de tots els ciutadans i augmentar la participac­ió, sobretot entre determinat­s col·lectius tradiciona­lment abstencion­istes, com són els no residents, els joves o les persones amb minusvalid­eses.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain