La Vanguardia (Català-1ª edició)

Sé el que vau votar l’últim estiu

- Isabel Gómez Melenchón

Les recents eleccions ens han portat, a més de disgustos i alegries que van per barris, una sèrie de cercadors que justament ens diuen què és el que s’ha votat per ídem, és a dir, el que voten els nostres veïns. Posats a saber, jo m’estimaria més assabentar-me de qui ha lligat amb qui, que ho sospito però em falten proves; qui deu encara els diners de la comunitat, que soc la secretària i els números no quadren, i, sobretot, qui és el/la que no recicla. Que jo sàpiga encara no hi ha aplicacion­s que se’t fiquin a la cuina i comptin els cubells de les escombrari­es que tens, jo en tinc cinc, però sí que n’hi ha que et detallen el que es vota, del pla general al particular, a la teva ciutat, carrer i gairebé illa de cases.

D’un cop d’ull veus pels colors quin és el guanyador, les converses d’ascensor fan la resta en cas de dubte. Admeto que si vius en un bloc d’apartament­s mastodònti­c es fa molt difícil o directamen­t impossible saber qui ha votat què, però si es tracta d’una zona de casetes baixes o de pocs pisos, no hi ha escapatòri­a. És el meu cas. Sí, és el meu cas i m’he emportat

Ja veig els veïns xiuxiuejan­t per endevinar qui ha votat ‘aquests’, siguin aquests ‘aquests’ els que siguin

unes quantes sorpreses, que no detallaré perquè, insisteixo, soc la secretària de la comunitat i he de donar exemple.

Ja em veig els veïns xiuxiuejan­t per les cantonades per endevinar qui ha votat aquests, entengui’s per aquests el que cadascú prefereixi, que jo no m’hi fico, que ja els he dit que aspiro a ser un exemple de contenció, dic que més d’un deu anar amb la lupa a la manera de Sherlock Holmes a veure qui és el/la guapo/a (o el/la lleig/lletja) que ha decantat el color d’una cantonada que es presumia heterogeni. És cert que les banderes dels balcons ja proporcion­en una pista bastant fiable, però i els que no hi pengen res, eh? Doncs a mirar el color al mapa. A més, imagineu que un és un agent infiltrat i penja una cosa però en vota una altra, que hi ha gent per a tot, doncs ara queden en evidència.

De tota manera aquests cercadors encara contenen alguns forats negres i jo mateixa he detectat alguna zona resistent al rastreig. Per exemple, i si tots els veïns de l’illa són estrangers sense dret a vot? Doncs al mapa hauria de sortir una zona grisa o sense color, però jo no n’he trobat cap, i això que tinc veïns de diverses nacionalit­ats i fins i tot més enllà i en alguns casos del més enllà. Ui, que se m’ha escapat, ja estic donant pistes...

Crec que aquest cercador resulta molt útil per analitzar dades i establir estratègie­s, perquè és realment molt curiós observar com d’una vorera a una altra d’un mateix carrer pot girarse la truita, però escombrant cap a casa (meva), també li veig un nou servei futur quan estigui més desenvolup­at: saber qui votarà qui a l’escala, però per a president/a de la comunitat, perquè això de ser secretària no mola, et dona molta feina, però no poder. I tots volem manar, almenys jo sí que ho vull.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain