La Vanguardia (Català-1ª edició)

A favor de l’estabilita­t

-

DESPRÉS d’una campanya electoral aferrissad­a, amb insults moltes vegades fora de lloc, la cordialita­t sembla haver-se instal·lat en les relacions entre els principals líders polítics. En els dos últims dies, el president en funcions, Pedro Sánchez, s’ha reunit amb els líders del PP, Pablo Casado; de Ciutadans, Albert Rivera, i d’Unides Podem, Pablo Iglesias, en un intent de normalitza­r la vida política i de buscar vies de diàleg que li permetin governar la nova legislatur­a amb estabilita­t. Una estabilita­t que, al marge de les discrepànc­ies, hauria de ser el principal objectiu del conjunt de les forces polítiques amb sentit d’Estat, liderades per l’únic partit que pot formar govern, que és el PSOE. El cicle d’incertesa política que ha patit Espanya ha d’arribar ja a la seva fi pel bé del benestar i el progrés col·lectiu.

Malgrat la cordialita­t aparent, tant el líder del PP com el de Ciutadans han deixat clar que no pensen facilitar la investidur­a de Sánchez, ni tan sols mitjançant l’abstenció en les votacions. Amb aquesta negativa aboquen el president del Govern en funcions a buscar aliances amb Unides Podem i amb la resta dels partits minoritari­s, entre els quals el PNB i les dues formacions independen­tistes catalanes –encara que aquestes últimes no són determinan­ts–, per garantir la governabil­itat.

Casado, després de la seva reunió a la Moncloa, va suggerir que Ciutadans permeti amb la seva abstenció la investidur­a de Sánchez com a president per evitar que siguin necessaris els vots de l’independen­tisme català, en línia amb el que li demanen també des de destacats àmbits econòmics. Però Rivera s’hi nega perquè vol rivalitzar amb ell com a cap de l’oposició. La seva estratègia, com va deixar clar ahir, és construir una alternativ­a forta

per arribar a la Moncloa quan el govern de Sánchez, segons les seves paraules, “s’enfonsi”.

De moment, el PSOE ha expressat ja la seva voluntat de governar en solitari, amb acords puntuals amb els diferents partits. Ho ha fet fins ara amb molts menys diputats i, per tant, es veu capaç de continuar igual encara que de manera molt més confortabl­e. No és l’ideal per assegurar l’estabilita­t que Espanya necessita, però potser és l’únic camí possible.

Iglesias, que va ser amb qui més temps va estar reunit Sánchez, va mostrar la seva disposició a dialogar “sense línies vermelles, sense ultimàtums i sense arrogància” per formar un govern de coalició que inauguri una nova etapa de col·laboració entre progressis­tes.

La intenció de Sánchez, malgrat aquests primers contactes, és afrontar a fons les negociacio­ns per a la seva investidur­a després de les eleccions autonòmiqu­es, municipals i europees del 26 de maig, en funció dels seus resultats i una vegada que el Rei iniciï la ronda de consultes.

A ningú no se li escapa que el president no ha rebut el líder de Vox, Santiago Abascal, en un clar missatge de rebuig dels postulats de l’extrema dreta. Com ha succeït també, encara que per motius clarament diferents, amb els partits independen­tistes catalans. Des de la Generalita­t es veuen amb preocupaci­ó els primers gestos del president en funcions pels possibles acords que pugui tancar amb el PP i Ciutadans respecte a Catalunya.

El principal objectiu de la legislatur­a, com hem dit, ha de ser l’estabilita­t i, des d’ella, apostar pel diàleg constructi­u –per sobre de les discrepànc­ies– per afrontar amb èxit els principals reptes que té al davant l’Estat espanyol, entre els quals hi ha la qüestió catalana com a assumpte clarament destacat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain