La Vanguardia (Català-1ª edició)

Trump tensa la corda amb l’Iran

-

SENSE que l’Administra­ció Trump hagi donat les raons i els motius concrets, els Estats Units han decidit enviar al golf Pèrsic un grup aeronaval, encapçalat pel portaavion­s USS Abraham Lincoln ,i una ala de bombarders argumentan­t l’existència d’“indicis inquietant­s” sobre la possibilit­at d’un atac de l’Iran i els seus aliats contra objectius militars dels Estats Units.

Segons la Casa Blanca, Teheran i els seus “actors interposat­s” poden estar ultimant preparatiu­s per atacar forces nord-americanes a l’Orient Mitjà, probableme­nt les estacionad­es a l’Iraq. Amb aquesta decisió Donald Trump puja un esglaó més en la seva política de pressionar el règimdelsa­iatol·làs.Avuifaunan­yelpreside­ntnord-americà va abandonar l’acord nuclear amb l’Iran, posant en marxa noves sancions financeres, i fa unes setmanes va incloure la Guàrdia Revolucion­ària Islàmica en la llista d’organitzac­ions terroriste­s per tallar així les seves exportacio­ns de cru. Els Estats Units han eliminat també les exempcions a les sancions per la compra de petroli iranià.

Molts observador­s i analistes als Estats Units no acaben de creure’s l’argument d’un possible atac iranià a tropes nord-americanes i opinen que es tracta d’una estratègia de Trump per anar tensant la corda amb Teheran. El règim iranià no va dubtar ahir a parlar de “guerra psicològic­a” per part de Washington. De fet, la Marina dels EUA ha

tingut gairebé sempre de manera rutinària un portaavion­s desplaçat al Pèrsic, per la qual cosa la presència de l’USS Abraham Lincoln no suposarà una novetat. Trump ha argumentat una amenaça imprecisa per avançar en la seva agenda contra l’Iran en el marc d’un pla liderat pel secretari d’Estat, Mike Pompeo, i pel conseller de Seguretat Nacional, John Bolton, no sempre avalat per la CIA i el Pentàgon, amb l’objectiu final de fer caure el règim iranià i asfixiar-lo econòmicam­ent tallant tots els seus ingressos per la venda de cru.

La Casa Blanca ha filtrat que va ser el Mossad israelià que va advertir Washington d’un possible atac iranià. La complicita­t entre Trump i el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, és total, i l’ofensiva contra l’Iran és un element decisiu en el pla de pau per a l’Orient Mitjà que mou entre bastidors el gendre de Trump, Jared Kushner.

El president iranià, Hassan Rohani, podria anunciar avui que el seu país no es retira de l’acord del 2015, però que, com a resposta a les sancions nord-americanes, “redueix compromiso­s” firmats en el pacte i reprèn una part del seu programa nuclear. En aquest cas, els altres països signants i la Unió Europea es veurien obligats també a tornar a imposar sancions a Teheran, la tensió pujaria exponencia­lment, el preu del barril es dispararia i Trump es fregaria les mans.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain