La Vanguardia (Català-1ª edició)

L’interès de Barcelona pels edificis alts disminueix

La ciutat aparca el creixement amb ‘gratacels’ com plantejava antigament i fan altres urbs

- SILVIA ANGULO

A començamen­ts de segle Barcelona va viure una revolució urbanístic­a important derivada de la construcci­ó de la zona del Fòrum i de la prolongaci­ó de la Diagonal al Poblenou. El govern de Joan Clos va decidir obrir la veda per construir edificis alts després de l’èxit de les dues torres –Mapfre i hotel Arts– a la Vila Olímpica. La lluita entre ciutats per retenir grans grups empresaria­ls va ser un dels motius de la proliferac­ió d’aquests gratacels. Les grans companyies fitxaven arquitecte­s estrella perquè els dissenyess­in les seus corporativ­es i així els ajuntament­s s’assegurave­n la presència d’empreses importants a la ciutat. Barcelona no va ser aliena a aquest procés en què es van veure immerses la majoria de les urbs, però la crisi va aturar aquesta tendència, i, malgrat que a Madrid es manté la febre de les construcci­ons altes amb el desenvolup­ament de Chamartín, es pot dir que a la capital catalana aquest tipus d’estructure­s s’han frenat –ara l’alçària màxima se situa per sota dels 100 metres– i el debat entre els arquitecte­s és un altre. Ja no és només si la capital catalana pot créixer i ha de créixer cap amunt més enllà de la Sagrada Família, que tocarà sostre el 2026 i regnarà al cel barceloní. La qüestió que es discuteix és si Barcelona s’ha de densificar i guanyar més habitants, convertir-se en una gran urbs d’escala metropolit­ana i humana, amb menys trànsit i on els edificis alts, aquí sí, serveixin per acollir més habitatges i ajudar a concentrar la gestió de certs recursos.

“Barcelona no és una ciutat per abusar de les alçàries”, assegura l’arquitecte Carles Ferrater, del despatx OAB (Office of Architectu­re in Barcelona), que considera que les ubicacions d’aquest tipus d’immobles han de ser molt meditades, sobretot al centre de la ciutat. Posa com a exemple el que creu que és el gratacel que funciona més bé a la ciutat, l’edifici de L’Illa Diagonal, de Rafael Moneo; en aquest cas, horitzonta­l. Per això, més enllà que els immobles es construeix­in en alçària o no, proposa projectes imaginatiu­s i emblemàtic­s que poden ser “gratahorit­zons”, per posar un exemple, en llocs estratègic­s de la ciutat. “No podem competir amb

Carles Ferrater i Oriol Clos consideren prescindib­les les torres altes

La Sagrada Família serà l’immoble de més alçària de la ciutat, amb 172,5 metres

ciutats asiàtiques en la construcci­ó de grans edificis. No necessitem un downtown –diu Ferrater–, però podem aportar arquitectu­ra més imaginativ­a i amb més beneficis per als barcelonin­s”.

El que va ser arquitecte en cap de l’Ajuntament en el mandat de Jordi Hereu, Oriol Clos, considera que els edificis en alçària no han acabat de funcionar bé a la ciutat. “L’experiènci­a no és interessan­t, i em pregunto si potser és producte de la mateixa estructura física de Barcelona, que fa prescindib­les aquest tipus d’immobles”, expressa. A parer seu, els gratacels no interactue­n amb l’espai que els envolta, i el paradigma d’aquest fet és la torre Glòries, amb una entrada a la part del darrere gairebé inapreciab­le, “com si no li importés el que passa al seu voltant”. Amb tot, explica que no està en contra d’aquestes estructure­s, que són beneficios­es per fer una gestió eficient dels recursos i alliberar espai verd, i lamenta que l’edifici de la Núvia, de Frank O. Gehry, de 145 metres no sigui una realitat.

Per l’arquitecte Enric Massip, autor de la torre ZeroZero, seu actual de Telefónica i un dels últims

 ?? ÀLEX GARCIA ?? Concentrat­s. Els edificis alts es concentren a la nova Diagonal i al districte tecnològic 22@
ÀLEX GARCIA Concentrat­s. Els edificis alts es concentren a la nova Diagonal i al districte tecnològic 22@

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain