La Vanguardia (Català-1ª edició)

Colau acusa Buch d’actuar políticame­nt amb la seguretat

L’alcaldessa insinua que el conseller descuida la ciutat de Barcelona per raons electorali­stes i després treu els Mossos de les seves crítiques

- MAYKA NAVARRO

Tothom reconeix que les qüestions relacionad­es amb la seguretat haurien de quedar al marge de la disputa partidista. Però a 24 hores de l’inici de les eleccions municipals Ada Colau va bombardeja­r el conseller d’Interior, Miquel Buch, amb munició de guerra: el va acusar de deixar la ciutat desprotegi­da intenciona­dament per qüestions partidiste­s i electorali­stes.

Que Barcelona pateix una crisi de seguretat ho sap l’alcaldessa, el conseller, els responsabl­es policials i qualsevol veí, i no només de Ciutat Vella. Que ahir Colau decidís difondre una carta enviada a Buch forma part d’aquesta mateixa estratègia electoral, sobretot quan va insinuar que els responsabl­es dels Mossos de Barcelona participav­en en aquesta polititzac­ió negant la col·laboració a la Guàrdia Urbana en alguns dispositiu­s.

Buch i Colau no tenen empatia personal, i això no ha ajudat a establir una mínima entesa en un període complicat en matèria de seguretat. Però l’absència del conseller a l’última Junta de Seguretat va destapar la caixa dels trons i va ser interpreta­da com una provocació. Fa temps que Colau demana a Buch que li digui quants dels 500 nous mossos que sortiran de l’escola de policia al juny es destinaran a Barcelona. Avui dia ningú no li ofereix aquesta xifra. Tampoc el director de la policia, Andreu Martínez, que va rebatre l’alcaldessa acompanyat del comissari en cap de Barcelona, Carles Anfruns, que hi va voler ser perquè sentia que s’havia qüestionat la tasca del seus policies. La consellera de Presidènci­a, Meritxell Budó, va acusar Colau d’utilitzar la seguretat com a “eina electoral” i de “polititzar-la”. I al vespre, el conseller Buch va respondre a l’alcaldessa amb un altre carta.

L’alcaldessa va fer servir el seu compte de Twitter per arreglar la crisi amb els Mossos. Els va felicitar per la seva gestió i va assegurar que no era a ells a qui anaven dirigides les crítiques. Des de la presó, qui va ser conseller d’Interior i avui candidat a l’alcaldia de JXCat, Joaquim Forn, va acusar Colau de formar part dels que només volen desprestig­iar els Mossos.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain