La Vanguardia (Català-1ª edició)

Les aplicacion­s es camuflen com a oferta per vigilar fills i gent gran

L’ús que es fa dels programes escapa a l’objectiu pel qual es van crear

- JAVIER RICOU

Són aplicacion­s que s’ofereixen, majoritàri­ament, com a eines per al control parental o per a la vigilància de persones grans, cosa que no impedeix que aquests programes acabin tenint altres usos, com espiar la parella.

Aquesta tecnologia –quan s’ha instal·lat en un telèfon mòbil o qualsevol aparell tecnològic– permet a terceres persones accedir a tots els fitxers (fotos, àudios, vídeos...) del dispositiu, tenir-lo sempre localitzat, saber quines aplicacion­s ha utilitzat o els continguts visualitza­ts, saber també l’historial de navegació, controlar les trucades rebudes, fetes i refusades i, fins i tot, activar a distància el micròfon o la càmera del telèfon.

És el que l’Oficina de Seguretat de l’Internauta (OSI) ha definit alguna vegada com tenir “el mòbil posseït”. A la bústia de consultes d’aquest servei del Govern per proporcion­ar informació i suport davant problemes propis de les noves tecnologie­s, hi arriben missatges de ciutadans que demanen informació quan detecten un funcioname­nt “sospitós” del telèfon mòbil. En la majoria d’aquestes consultes es fa servir el terme pirateig, que és com defineixen els usuaris la possibilit­at que altres persones puguin veure què fan amb els seus dispositiu­s sense que ells ho sàpiguen.

L’OSI explica, a partir de la informació facilitada per aquests ciutadans que van tenir un dia els telèfons “posseïts”, algunes alertes que poden ajudar a detectar que un aparell és espiat. El més freqüent és sentir sorolls durant les converses telefòniqu­es. A vegades apareixen com a llegits missatges o correus electrònic­s que el propietari del dispositiu encara no ha mirat. També es pot donar el cas de detectar missatges enviats des d’aquests telèfons, que no ha rebotat el propietari. Una altra alerta és un consum exagerat de dades o un funcioname­nt anòmal de la bateria, que s’esgota molt de pressa.

Tot i això, el que és més evident, en els casos d’instal·lació d’un programa espia en un telèfon, és descobrir en aquest aparell que hi ha una aplicació que el propietari del dispositiu no ha instal·lat. Si algú vol espiar una altra persona, abans li ha d’instal·lar al dispositiu (l’ha de tenir a les mans sense que el perjudicat se n’assabenti) un d’aquests programes. Tot i això, hi ha aplicacion­s que no són visibles a la pantalla dels telèfons (és un plus anunciat en les ofertes d’aquests programes) i això complica detectar-los.

No obstant això, l’OSI informa que la majoria de programes instal·lats als nostres dispositiu­s (virus, troians o aplicacion­s espia) hi arriben a través d’un malware que ha

Sorolls mentre es parla, missatges oberts no llegits i despesa de bateria

instal·lat sense saber-ho el mateix propietari de l’aparell quan ha entrat en pàgines d’origen dubtós creades per a aquesta finalitat. En aquests casos, més que espiar, el que es pretén és aconseguir informació del propietari del dispositiu per robar dades personals, informació bancària o comercial.

Davant la mínima sospita, el que s’aconsella és esborrar totes les aplicacion­s dubtoses instal·lades en aquest telèfon, fer una còpia de seguretat, canviar les contraseny­es i restablir les dades de fàbrica, a Android, o esborrar continguts i ajustos, a iOS. I un últim consell, potser el més important, per evitar que ningú no aprofiti una distracció per poder manipularn­os el mòbil: mantenir en secret la contraseny­a de desbloquei­g.

Mantenir en secret el pin de desbloquei­g i esborrar aplicacion­s sospitoses

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain