La Vanguardia (Català-1ª edició)

El llogater de la Natalia la va esperar tota la nit dins del pis

La Fiscalia de París obre una investigac­ió sobre l’estudiant

- EUSEBIO VAL París. Correspons­al

El propietari del pis que ocupava Natalia Sánchez Uribe, la jove estudiant espanyola d’Erasmus desaparegu­da a París fa una setmana, va entrar a l’habitatge el dia que havien quedar per fer el lliurament de claus, dijous passat, 2 de maig, i la va esperar durant tota la nit. Això va declarar ahir a La Vanguardia Angelo Pavia, un italià de 42 anys i dramaturg de professió, tot i que ara mateix no té feina. Unes hores després de la conversa, dos policies de paisà es van emportar Pavia –no emmanillat– en un vehicle.

Els esdevenime­nts entorn del misteriós cas es podrien precipitar. Durant el llarg relat per a aquest diari, en una cafeteria, Pavia va tenir un moment de sanglots. “No la conec, eh!”, va dir, com si se sorprengué­s ell mateix de la seva emoció. En diverses ocasions va insistir que no va veure mai personalme­nt la llogatera. Sempre s’hi va comunicar per telèfon i WhatsApp, per bé que aquests contactes –en llengua italiana– li van permetre apreciar en la Natalia “una noia vivaç, intel·ligent, educada i amb sentit de l’humor”.

Pavia va reconèixer haver entrat a l’apartament –de 35 metres quadrats, al barri de Montsouris, al sud de la capital– “com un lladre”, si bé va recordar que la casa és seva. No es va resistir a obrir la porta perquè tenia un joc de claus i estava preocupat després de veure des del carrer que les finestres eren obertes. Tots els missatges enviats feia unes hores a la Natalia per confirmar la cita no van tenir resposta. Quan va veure l’apartament per dins, va augmentar la seva inquietud. “A la casa no hi havia sang, no hi havia objectes trencats, però era estrany”, va indicar. La porta era tancada però sense haver passat la clau. Hi havia coses personals a terra, i també pa i pernil a mig menjar. “No hi havia senyals de violència però sí d’una persona que fuig o que no ha aconseguit tornar a casa”, va afegir. El propietari, molt angoixat, va decidir quedar-se al pis i va enviar més missatges a la Natalia. “Ets viva?”, li preguntava. “Ara em picaria les mans per haverho escrit –va dir–. Feia broma”. Segons el seu testimoni, no va aclucar els ulls fins a les cinc de la matinada.

Pavia va trucar a una amiga francesa, que va mirar de tranquil·litzar-lo. Potser la noia espanyola se n’havia anat de cap de setmana llarg i havia trobat un “guapo” (ho va dir tal qual, en espanyol) i deu estar passant-s’ho bé. “Espero que sigui així; si no, la mato jo”, va contestar Pavia, sense adonar-se de les paraules que acabava de dir.

El propietari del pis es va acabar adormint al sofà, fins al migdia. Després va arribar un amic italià de la Natalia demanant per ella. Aquest amic i la Sandra, una catalana a la casa de la qual l’estudiant desaparegu­da s’havia de mudar, van anar a la comissaria a informar la policia. L’endemà Pavia també va anar a declarar, per pròpia voluntat. No es fiava de la declaració dels amics, perquè no parlaven bé francès.

El propietari –natural d’Anzio, resident a Roma i que va treballar fa uns anys a París i també a Espanya– és conscient d’haver “contaminat” el pis amb la seva presència (“vaig fer pipí, em vaig mocar, em vaig dutxar”) i les eventuals proves i, per tant, d’haver complicat la feina de la policia, però va dir que la mateixa policia va dir que s’hi podia quedar “perquè el mal ja estava fet”.

La Fiscalia de París va obrir ahir a la nit oficialmen­t una investigac­ió. Se n’encarrega la brigada de repressió de delinqüènc­ia a les persones (BRDP). Abans, dos policies de paisà es van estar unes quantes hores a l’habitatge amb Pavia. Després van pujar plegats a un vehicle. Ahir a la nit no se sabia si el van portar a declarar. La família de la Natalia va demanar discreció perquè el cas no es converteix­i en un circ mediàtic.

“Quina és la seva hipòtesi?”, li havíem preguntat a Pavia. “Jo crec que no s’ha suïcidat, perquè l’hauria trobada a casa”, va repetir Pavia en diversos moments de la xerrada. “Una persona que se suïcida, surt de casa per fer-ho?”, es va preguntar. “Els seus amics no em van agradar”, va deixar caure més d’una vegada durant la conversa. “Jo no hi tinc res a veure; només hi té a veure la meva casa”, es va lamentar. El propietari viu un malson i ara té un problema financer perquè no disposa de compte bancari a França, no ha pogut cobrar l’avançament d’un nou llogater i la seva estada a París s’està allargant.

En la xerrada amb el periodista, Pavia va parlar en italià i es va desfogar. “Soc un homme de lettres”, va recalcar, amb ganes de puntualitz­ar les coses, de “triar les paraules”.

Angelo Pavia, un dramaturg italià, va pujar en un vehicle amb dos policies

El propietari va parlar per a ‘La Vanguardia’ abans d’arribar els agents

 ?? . ?? Natalia Sánchez Uribe, desaparegu­da a París fa una setmana
. Natalia Sánchez Uribe, desaparegu­da a París fa una setmana

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain