La Vanguardia (Català-1ª edició)

Mor un nadó prematur a Girona pel bacteri ‘Klebsiella’

- SÍLVIA OLLER Girona

Un nadó prematur nascut a la 24a setmana de gestació i amb 600 grams de pes va morir diumenge a l’hospital Josep Trueta de Girona per una infecció causada pel bacteri Klebsiella pneumoniae, el mateix que va provocar la mort de dos nens prematurs més a l’hospital Vall d’Hebron a finals d’abril. Una altra criatura nascuda entre les 26 i 27 setmanes al centre gironí i que també va desenvolup­ar una infecció greu ha respost al tractament.

Actualment, a la unitat de neonatolog­ia de l’hospital Josep Trueta hi ha tres nadons portadors del bacteri en situació d’aïllament, separats de la resta de nens i atesos per personal diferent, però cap no ha emmalaltit.

Tots aquests casos formen part d’un brot del qual el centre sanitari va alertar durant el mes de març a Salut Pública de la Generalita­t. El cap de pediatria de l’hospital Josep Trueta, Lluís Mayol, va explicar ahir que des de finals d’any hi ha hagut un degoteig de casos, bàsicament infeccions lleus com ara conjuntivi­tis, causades pel Klebsiella.

Tot i això, al març es va detectar “una acumulació de casos” que va obligar a extremar les mesures de prevenció. S’han fet 140 cultius ambientals en llocs humits on el bacil tendeix a trobar el seu hàbitat, com sabons, aixetes, aigua o incubadore­s, amb resultat negatiu. També s’han fet proves a mares que han passat per la unitat. “No hem trobat el lloc d’on ha vingut”, va afirmar ahir Mayol. Des que s’ha registrat el brot s’han detectat onze nadons portadors del bacteri però sense símptomes d’infecció, i dos que han emmalaltit, entre ells el nen mort.

Malgrat que es tracta del mateix bacteri que va causar la mort a dos prematurs extrems de Vall d’Hebron, tant Salut Pública com l’hospital Trueta van desvincula­r ahir els dos casos perquè es tracta de soques diferents. El secretari general de Salut Pública de la Generalita­t, Joan Guix, va donar per “controlat” el brot detectat al centre gironí ja que han passat vint dies des de l’aparició de l’últim cas. Guix va qualificar de “casual” el fet que els casos de Vall d’Hebron i del Trueta hagin coincidit pràcticame­nt en el temps i va assegurar que aquesta mena d’infeccions són “freqüents” en unitats com les de prematurs, on els pacients tenen un sistema immunitari molt feble.

“El Klebsiella és un bacteri oportunist­a que viu a l’organisme humà però que davant baixades de defenses i immunitat feble pot produir infeccions”, va explicar Guix. Entre el 2015 i el 2018 hi ha hagut vuit brots en unitats de neonatolog­ia catalanes, amb 94 afectats i 7 morts.

Salut Pública desvincula els casos de Vall d’Hebron i Trueta perquè són soques diferents

 ?? DAVID BORRAT / EFE ?? Joan Guix, secretari de Salut Pública
DAVID BORRAT / EFE Joan Guix, secretari de Salut Pública

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain