La Vanguardia (Català-1ª edició)

Menjar fruits secs durant l’embaràs millora la formació del cervell

L’àcid fòlic i greixos com els omega-3 són causes probables del benefici

- ELSA VELASCO

Els fills de dones que van consumir més fruits secs durant el primer trimestre de l’embaràs tenen un millor desenvolup­ament neuropsico­lògic i millors capacitats cognitives com a mínim fins als 8 anys. És la conclusió principal d’un estudi observacio­nal liderat des de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), centre impulsat per La Caixa. Els resultats es van publicar ahir a la revista European Journal of Epidemiolo­gy .

Hi han participat 2.200 dones embarassad­es i, més tard, els nens i nenes que van tenir, que vivien a Astúries, Gipuzkoa, Sabadell i València. Durant l’embaràs, les mares van informar sobre la seva dieta a través de qüestionar­is. Després els nens i nenes van completar una sèrie de tests que mesuren la funció cognitiva, la capacitat d’atenció i la memòria de treball quan tenen un any i mig, cinc anys i vuit anys. Els fills de les mares que van afirmar que havien consumit més fruits secs durant el primer trimestre de l’embaràs, de mitjana tres racions de 25 grams a la setmana, van obtenir més bons resultats a les proves en totes les edats. En l’anàlisi es van descartar possibles factors de dieta i hàbits de vida que podrien haver influït en el resultat, com el tabaquisme o el nivell socioeconò­mic, informa Florence Gignac, investigad­ora de l’ISGlobal i primera autora del treball.

Els qüestionar­is van revelar que, de mitjana, les dones embarassad­es ingerien 17 grams de fruits secs a la setmana, molt per sota de la recomanaci­ó de la Guia de l’alimentaci­ó saludable de la Societat Espanyola de Nutrició Comunitàri­a (SENC), que aconsella entre tres i set racions de 25 grams setmanals.

“Pensem que els efectes beneficios­os es podrien deure a l’alt contingut dels fruits secs en àcid fòlic i, sobretot, en àcids grassos essencials, com els omega-3, que tendeixen a acumular-se en els teixits nerviosos”, declara Gignac, que puntualitz­a que la seva investigac­ió no permet arribar a conclusion­s fermes sobre el mecanisme biològic. “En estudis anteriors hem vist que els fruits secs també tenen efectes beneficios­os en el cervell a edats avançades”, afegeix.

Els investigad­ors van fer la mateixa anàlisi tenint en compte el consum de fruits secs el tercer trimestre de l’embaràs, però en aquest cas l’associació amb el desenvolup­ament neuropsico­lògic va ser molt més feble. “S’especula sobre la idea que el ritme de desenvolup­ament del cervell no és igual en tota la gestació. Hi ha períodes de més sensibilit­at a la dieta materna”, assenyala Gignac. “El primer trimestre és un període més crític perquè és l’etapa en què es desenvolup­en els teixits nerviosos, i els nutrients són molt importants”.

En vista dels resultats, “animem les mares a integrar més racions de fruits secs a la dieta durant l’embaràs”, afirma Gignac. “Tot i això, qualsevol gestió de la dieta, especialme­nt en dones embarassad­es, s’ha de consultar amb un nutricioni­sta”. Les nous i les ametlles, que, de fet, són els fruits secs més consumits a Espanya, podrien ser alguns dels més beneficios­os, ja que contenen més àcids grassos essencials que altres fruits secs.

El rendiment cognitiu als 8 anys és millor si les mares van prendre l’aliment durant la gestació

 ?? DEJAN_DUNDJERSKI / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O ?? Les ametlles són, amb les nous, els fruits secs més consumits a Espanya
DEJAN_DUNDJERSKI / GETTY IMAGES / ISTOCKPHOT­O Les ametlles són, amb les nous, els fruits secs més consumits a Espanya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain