La Vanguardia (Català-1ª edició)

Els sindicats d’Educació faran vaga atesa la immobilita­t de Torra

- CARINA FARRERAS

Els sindicats de l’educació pública no università­ria mantenen la vaga del proper dia 16 de maig atesa la negativa del president de la Generalita­t, Quim Torra, de desviar una partida econòmica dels pressupost­os generals per destinar-la a les mesures “urgents” que reclama el sector.

El president de la Generalita­t es va reunir ahir amb els representa­nts del Marc Unitari de la Comunitat Educativa (Muce), organisme que aglutina associacio­ns d’estudiants, famílies, professors així com sindicats.

Aquesta entitat li va traslladar la petició d’atendre reclamacio­ns “urgents” per a l’educació com la reducció de ràtios a P-3 (20 alumnes per classe a primària i 25 a l’ESO), guarderies, infermeres escolars, contractac­ió de profession­als per atendre els alumnes amb necessitat­s especials en els temps del migdia, formació profession­al pública i millora de condicions laborals de docents. Calculen que en total es necessiten uns 240 milions d’euros. I li van proposar que publiqués un decret de modificaci­ó pressupost­ària per aquest valor. Aquest decret havia estat avalat al matí al Parlament per PSC-Units, Catalunya en Comú Podem i la CUP, mentre que ERC, el partit del conseller d’Educació Josep Bargalló, es comprometi­a a donar suport a un acord entre sindicats i Govern.

No obstant això, Torra es va negar a la proposta adduint la falta de recursos. La presidenta de la Fapac, Belén Tascón, en nom del Muce, ha lamentat que la reunió hagi acabat “sense cap compromís” de la Generalita­t, i que hagin derivat part de les seves peticions a altres fòrums, com les laborals a la Taula Sectorial i les de rebaixa de taxes a la Secretaria d’Universita­ts.

D’aquesta manera, els sindicats mantenen la vaga convocada per al 16 de maig. Aquesta aturada anirà precedida per la vaga prevista per demà pels estudiants universita­ris que demanen que es faci efectiu el mandat del Parlament de reduir un 30% les taxes università­ries.

El Consell de l’Estudianta­t de les Universita­ts Catalanes (Ceucat) insta el Govern “a proposar uns pressupost­os de manera imminent” perquè “no ens podem permetre un tercer any de pressupost­os prorrogats”, segons va explicar en un comunicat.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain